Adolf Pålsson framför sitt hus på Mellangatan i Lerberget. Som tonåring sägs han ha tonsatt psalmen

Adolf Pålsson framför sitt hus på Mellangatan i Lerberget. Som tonåring sägs han ha tonsatt psalmen "O store Gud" med hjälp av sin fiol. Foto: Från Ronny Hartwigssons samlingar

Skåning bakom Elvis världshit – får ingen ära för verket

Okända matrosen tonsatte dikt som senare spelades in av Elvis

LERBERGET.

"O store Gud" är en av världens mest sjungna sånger, men dess historia är desto mer okänd. Psalmen som översatts till närmare 100 språk ska nämligen ha tonsatts av en man från Lerberget.

Av
Lotta Venhagen

Det är Byabladet, Lerbergets byalags tidning, som uppmärksammat den oväntade bakgrunden till en av världens mest kända andliga sånger. Dikten skrevs från början av en man vid namn Carl Boberg efter att han varit med om ett åskväder i Kalmarsund. När han mönstrade på en liten skonare i Oskarshamn blev han bekant med matrosen Adolf Pålsson från Lerberget. Enligt tidningen ska Bogren av gett dikten till Pålsson och frågat om han kunde göra något med den, matrosen ska ha antagit utmaningen.

Psalmen spreds över hela världen, översattes till en mängd olika språk och spelades bland annat in av Elvis Presley. Bo Ingelberg, som är kyrkomusiker i Västervik och även barnbarns barn till Adolf Pålsson, berättar hur han fick höra talas om sin anfaders bidrag till musikhistorien.

– Jag läste i en kyrkomusikertidning om en man vid namn Nathanael Olofsson som var organist i Stockholm. När min farfars far nästintill låg på sin dödsbädd ska han ha berättat för honom om hur han blev ombedd att tonsätta dikten av Carl Boberg.

I den svenska psalmboken står det "Musik: okänt ursprung 1889" vid psalmen. Bo Ingelberg spekulerar i varför;

– Han var väldigt aktiv i EFS missionshus i Lerberget och fick höra att det var inget att skryta med och att man inte skulle framhäva sig själv.

Han har själv försökt nysta i bakgrunden till av påståendet om sin farfars fars musikarv.

– I och med att inget finns nerskrivet går det inte att säga till 100 procent att det är så här, men det går inte att dementera heller. Jag tror att, som med mycket annan folklig musik, så tecknade man inte ner allting utan lärde det vidare genom att spela.

Publicerad 20 June 2019 08:26