Förfalskade varor, så kallade piratkopior, omsätter miljarder kronor årligen bara i Sverige.

Förfalskade varor, så kallade piratkopior, omsätter miljarder kronor årligen bara i Sverige. Foto: Adobe Stock

Piratkopior – så undviker du att bli lurad på semestern

Svenskar spenderar miljarder på falska produkter

SVERIGE. Det blir allt svårare att skilja äkta varor från falska. Runt hälften av svenska konsumenter som köper piratkopior blir lurade och tror att de köper äkta vara. Många av dessa varor är otestade och kan vara farliga både för miljö och hälsa vilket kan vara värt att tänka på när du reser och handlar utomlands i sommar.

Av
Rickard Gustafsson

18,3 miljarder kronor. Så stor uppskattas importen av piratkopierade varor till Sverige. Siffrorna är från 2016 men problemet växer både i Sverige och i övriga världen.

Enligt en studie från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) som gjorts på uppdrag av Patent- och registreringsverket (PRV) förlorar svenska företag 17,1 miljarder kronor årligen.

– Vi har pratat mycket om riskerna att råka köpa piratkopior på nätet eftersom oseriösa aktörer tar till med alltmer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Och minst lika viktigt är det att vara på sin vakt på utlandssemestern. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på PRV.

Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och som konsument har du inga garantier för vad exempelvis kosmetika och kläder verkligen innehåller eller att de har tillverkats på ett etiskt och hållbart sätt.

– Eftersom piratkopior inte har genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige kan de vara farliga att använda. Exempelvis har man sett att vattenresistenta piratkopierade produkter kan innehålla miljö- och hälsofarliga medel. Men beroende på produkt kan piratkopior orsaka alltifrån hudreaktioner till bränder, säger Peter Hedin.

Expertens tips

  • Var uppmärksam på priset på kläder, väskor, smycken och klockor. Är priset för bra för att vara sant, är det oftast det.
  • Undvik spontanshopping av leksaker och andra produkter på stranden eller i anslutning till den.
  • Handla solskyddsprodukter från apotek eller före du åker utomlands.
  • Var uppmärksam på om butiken säljer många olika lyxmärken. Då är det sannolikt piratkopior.
  • Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer.

Fakta: PRV

Publicerad 20 June 2019 00:00