Caroline Leijon är orolig att barnen i området ska ta sig ut till vägen

Caroline Leijon är orolig att barnen i området ska ta sig ut till vägen Foto. Fredrik Magnusson

Dödsfälla bland buskagen – barnen leker några meter från vägen

Oroliga förälder vill ha bättre skydd

LUND.

Tvåbarnsmamman Caroline Leijon vill sätta upp ett staket längst gröningen bakom sitt hus. Anledningen är att barnen i området leker där, precis intill Svenshögsvägen. "Flera av våra grannar håller med mig om att det är en fara att låta barnen leka på gräsmattan här bak då det är för enkelt för de att ta sig ut till vägen", säger hon.

Av
Linnea Bergqvist

– Hastighetsmätaren som är placerad längst Svenshögsvägene, en bit från rondellen, blinkar konstant rött. Det är 40 kilometer i timmen i början av vägen och sedan går det upp i 60 men få av bilisterna följer hastighetsangivelserna, säger Caroline Leijon

Hon och hennes familj bor på Annehem, bara ett stenkast från Svenshögsvägen mot Stångby. Mellan deras hus och vägen ligger där en liten gröning som barnen i området brukar leka på.

Idag står ett flertal fotbollsnät uppställda och en ensam boll ligger intill en av stolparna.

– Gräsplätten ägdes först av NCC och nu av kommunen men jag vet inte om de har några planer för den. Just nu används bland annat kullen på den som pulkabacke på vintern, säger Caroline

Längst upp på den lilla kullen finns där en upptrampad stig som tar sig igenom buskaget ut mot vägen. Den egengjorda gången används av många fotgängare som genväg men har enligt Caroline skapar den en del oro bland föräldrarna i området.

– Jag har pratat med flera av våra grannar och många av de håller med mig om att det är en fara att låta barnen leka på gräsmattan här bak då det är för enkelt för de att ta sig ut till vägen, säger Caroline

Den nertrampade stigen som ororar föräldrar i Annehem

Den nertrampade stigen som ororar föräldrar i Annehem Foto. Fredrik Magnusson

Hon påpekar också bullervallen som sträcker sig hela vägen ner till början av området men slutar strax innan gröningen.

– Den tar slut precis vid gräsplanen här där alla barnen leker och även om det finns lite buskar bakom planen så är det inte ett alls lika säkert skydd som vallen. Det är helt för lätt att ta sig igenom, säger Caroline

För några dagar sedan blev hennes katt överkörd på Svenshögsvägen och Caroline säger att även om ett bättre skydd kanske inte hade räddat deras katt kan det förhindra att fler olyckor sker i framtiden.

Därför blir nästa steg är att ta problemet vidare till kommunen genom att skriva ihop ett lundaförslag och föreslå ett staket mellan vägen och gräsplanen.

– Jag vill också att det sätts upp ordentliga fartkameror istället för hastighetsmätare. På så vis kommer trafiken också att bli lugnare säger Caroline.

Publicerad 20 June 2019 04:00