Akutboendet Vandraren dömdes ut av Socialstyrelsen redan 2012 och har inte förbättrat sin miljö sedan dess.

Akutboendet Vandraren dömdes ut av Socialstyrelsen redan 2012 och har inte förbättrat sin miljö sedan dess. Foto: Adobe Stock/Google Street View

Barnfamiljer bor bland smuts och kackerlackor

Malmö stad fortsätter akutplacera hemlösa i utdömt boende

ROSENGÅRD.

Trots att boendet Vandraren dömdes ut av Socialstyrelsen som olämpliga redan 2012 fortsätter Malmö stad att använda det som akutboende. Barnfamiljer som nyligen placerats där vittnar om kackerlackor, ingrodd smuts och nedkissade lakan.

Av
Mattias Grenholm

Samtidigt som antalet hemlösa barn i Malmö når rekordhöjder – senaste kommunala uppskattningen säger över 1 300 – så har Malmö stad skärpt sina regler för stöd till hemlösa.

Många av dem som tidigare har fått hjälp till genomgångslägenheter i väntan på ett förstahandskontrakt får nu enbart akutboende under kortare tid, en vecka i taget. Allt fler av de som söker hjälp är dessutom familjer som inte kan få lägenhetskontrakt eller har råd att köpa en bostadsrätt, visar kommunens kartläggning – tidigare har det i högre utsträckning rört sig om människor med psykiska problem eller med missbruksproblematik.

– Det är ett tufft läge med jättemånga hemlösa i Malmö nu, och många av dem är barn. Vi håller inte inne med resurser men det är svårt att hitta boenden – vi märker att alla Malmöbor inte är positiva till boenden för hemlösa i sin närhet, säger Minela Harbas, sektionschef på socialtjänsten.

Ett av de boenden som Malmö stad använder för akutlösningar är Vandraren i Rosengård, trots att boendet dömdes ut redan 2012 som olämpligt på grund av de sanitära olägenheterna. Problemen med ingrodd smuts, nedkissade lakan och ohyra mötte hemlösa familjer som placerades där i våras. Detta var SVT och Kvällsposten först med att rapportera.

– Barnen bor mitt i smuts, mögel och bland kackerlackor, säger en bekymrad pappa till Kvällsposten.

Läget är känt för Malmö stad men de väljer ändå att fortsätta placera hemlösa barnfamiljer på Vandraren.

– Ja, men vi gör allt vi kan för att hitta bättre alternativ. Nyligen hade vi två familjer där under kort tid men inte just nu, säger Minela Harbas och lägger till att de har personal som städar där varje dag men att hela bostadsområdet har problem med ohyra.

– Om vi hör att det finns kackerlackor eller andra skadedjur anlitar vi Anticimex, säger Minela Harbas.

Hon kan inte lova att socialtjänsten inte kommer att fortsätta placera familjer på Vandraren.

– Men det är alltid kortsiktiga lösningar. Man får komma ihåg att vi dagligen måste lösa akuta bostadsproblem, säger Minela Harbas.

Publicerad 20 June 2019 08:30