Gör Vesterbrogade som går förbi Tivoli fram till Rådhusplatsen till en grönskande stadspark. Det är Tivolis visioner som arkitektbyrån Gehl har varit med och tagit fram visionsbilder för.

Gör Vesterbrogade som går förbi Tivoli fram till Rådhusplatsen till en grönskande stadspark. Det är Tivolis visioner som arkitektbyrån Gehl har varit med och tagit fram visionsbilder för. Pressfoto: Tivoli

Bilfri stadspark kan blomma upp i Köpenhamn

Tivoli bakom ny vision som även innefattar hotell i nöjesparken

KÖPENHAMN.

Bilfritt och en grönskande stadspark mellan Tivoli och Rådhusplatsen? Det är nöjesparkens vision som man nu vill få in allmänhetens åsikter om.

Gör Vesterbrogade som går förbi Tivoli fram till Rådhusplatsen till en grönskande stadspark innehållandes matställen. Det är en del av Tivolis visioner som nyligen presenterades.

Visionen bottnar i att den hårt trafikerade Vesterbrogaden kan bli en plats där naturen flyttar in i stadsbilden på ett område om 10 400 kvadratmeter. Där vill man se att asfalt ersätts av gräs, träd och annan växtlighet och därmed blir ett rekreativt område med plats för cykling, bänkar och matställen.

Tanken uppstod redan i samband med minneskonserten för Kim Larsen och vid nyårsafton 2018 då sträckan stängdes av.

Visionsbilderna har tagits fram av Tivoli i samarbete med arkitektbyrån Gehl.

– Vi tycker att en stadspark på den sträckan passar in i de visioner som Köpenhamn har med mer gröna bostadsområden i staden. Det kommer att förbättra säkerhetsförhållandena utanför Tivoli på de stora fredagskvällarna och de välskötta helgerna under högsäsong och jul. Och det kommer att lösa det stora problemet med bristen av cykelparkering kring Tivoli och evenemang på Rådhuspladsen, säger Lars Liebst, Tivolis vd, i ett pressmeddelande.

Utöver stadsparken vill Tivoli även bygga ett hotell inne i den egna nöjesparken. Enligt förslaget ska det blir 18 våningar högt fördelade på 70 meter, något som politiken sedan får säga sitt om.

Publicerad 18 June 2019 00:00