14 000 anmälningar om djur som far illa rapporterades till länsstyrelserna i hela landet i fjor.

14 000 anmälningar om djur som far illa rapporterades till länsstyrelserna i hela landet i fjor. "Nästan 40 procent av utförda kontroller på grund av anmälningar var utan anmärkning", skriver Jordbruksverket i en rapport. Runt 200 djurförbud utfärdades, en tredjedel av dessa i Skåne. Foto: Pressbild

Flest djurförbud utfärdas i Skåne

Jordbruksverkets samordnare: "Gäller ofta sällskapsdjur"

SKÅNE.

Förra året utfärdade länsstyrelsens i Sverige 198 djurförbud. 63 stycken, en tredjedel av alla förbud, gällde Skåne. Det visar statistik från Jordbruksverket.

Av
Andreas Holm

Redan 2017 utfärdades flest djurförbud i Skåne. Lika många förbud, 63, utfärdades under förra året, där hela 46 ledde till åtal.

– Djurförbud är ett beslut som fattas när det bedöms som absolut nödvändigt och efter en noggrann prövning och utredning. Det ligger på ungefär samma nivå från år till år, säger Katarina Andersson, samordnare för djurskyddskontroll på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

På åtta år har antalet utfärdade djurförbud i Skåne ökat – från 11 till 63. Statistiken pekar dock inte på att djurskyddet blivit sämre utan nivån är ungefär den samma sett till hela landet, menar Katarina Andersson.

Totalt kom det in närmare 14 000 anmälningar om brister i djurskyddet till länsstyrelserna under förra året, lite drygt 800 fler än 2017. Länsstyrelsen Skåne tog emot 1 923 anmälningar.

– Anmälningsärendena gäller ofta sällskapsdjur. Så har det varit under många år, säger Katarina Andersson, till Siren.

Publicerad 16 June 2019 00:00