Det är nästan alltid äldre kvinnor som luras av barnbarnsligan.

Det är nästan alltid äldre kvinnor som luras av barnbarnsligan. Foto: Adobe Stock

Barnbarnsliga blåser skånska åldringar på stora besparingar

Polisen: "Det är ett skånskt problem"

SKÅNE.

En kvinna i 80-årsåldern lurades att lämna ifrån sig 3000 Euro till en kvinna på Knutpunkten i Helsingborg. Åldringen trodde att pengarna skulle lämnas vidare till hennes barnbarn som ett lån. Polisen utreder ett 30-tal liknande ärenden i Skåne.

Av
Felix Alnemark

– Jag tycker att det är ett jävla brott rent ur sagt. Man spelar på äldre människors goda vilja att hjälpa sina barnbarn. Jag tycker att det är förjävligt, säger Håkan Claesson, polisinspektör i Helsingborg.

Bara senaste veckan har ytterligare två ärenden med liknande modus, det vill säga tillvägagångssätt, anmälts i Helsingborg.

– Vi kallar det barnbarnsärendena, säger Håkan Claesson.

Brotten går till så att en äldre människa, nästan alltid en kvinna, blir uppringd av en person som utger sig för att vara dennes barnbarn. Personen ber att få låna kontanter till ett bil eller lägenhetsköp och säger att denne ska skicka en kompis eller flickvän för att hämta upp pengarna.

– Det är ofta en välklädd kvinna som hämtar pengarna, säger Håkan Claesson.

Inte sällan har de äldre personerna haft större summor i kontanter hemma. Bedrägerierna rör sig oftast på summor runt 10 000–15 000 kronor

Tidigare i veckan lämnade en kvinna i 90-årsåldern i Helsingborg ifrån sig ett tvåsiffrigt belopp i kontanter efter att ha lurats på samma sätt.

– Det här är en ny typ av ärenden som vi inte haft förut. Det är mycket svårutrett med kontanttelefoner som "försvinner" ganska lätt. Brotten kan dyka upp var som helst. Ena gången är det Bjuv, andra Röstånga. Men det är ett skånskt problem, därför tror vi att konstellationen finns i den här landsändan, säger Håkan Claesson.

Polisen arbetar med att försöka spåra telefonnumren som de falska barnbarnen ringer från.

Finns det kameraövervakning från brotten?

– De ser noga till att inte överlämningen sker på kameraövervakat område, säger Håkan Claesson.

Polisen i Skåne utreder ett 30-tal ärenden i bland annat Helsingborg, Malmö och Lund.

– Vi vill varna för den här typen av samtal. Vi tror att det är ett stort mörkertal. Att man skäms för att ha varit så godtrogen. Vid varje enskilt brott är det minst två personer, säger Håkan Claesson.

Publicerad 16 June 2019 13:00