Gustaf Wiklund menar att det är viktigt att få bort plasten från gator och torg.

Gustaf Wiklund menar att det är viktigt att få bort plasten från gator och torg. Foto: Conny Palmkvist

Ännu en kommun förbjuder plastpåsar vid torghandel: "Har efterfrågats länge"

Ett nytt vapen mot nedskräpning i stan

HELSINGBORG.

Nu är det bestämt. Snart blir det förbjudet för torghandlare i Helsingborg att tillhandahålla plastpåsar till kunder. Bakgrunden är den kraftiga nedskräpning som skett på olika ställen i stan, som vållat ordentlig debatt.

Redan ifjol tog fullmäktige ett beslut om att man ska gå i den här riktningen för att råda bot på problemet, men under torsdagen var ärendet uppe i stadsbyggnadsnämnden och då klubbades beslutet. Den 1 augusti införs de nya reglerna.

Beslutet gläder Miljöpartiets Gustaf Wiklund som sitter med i stadsbyggnadsnämnden.

– Det här är positivt och något som många helsingborgare efterfrågat länge, både avseende kopplingen till användning av plast men också för nedskräpningen, uttrycker han till Lokaltidningen.

Flera områden i Helsingborg har pekats ut som skräpiga. Söder där det bedrivs torghandel på Gustav Adolfs torg har ofta blivit särskilt utpekat.

– Diskussionen har ofta varit kopplad till Söder men går man runt i stan ser man att det är skräpigt på många olika platser, säger miljöpartisten.

Sköter man sig inte riskerar man att få sitt säljtillstånd indraget, berättar Gustaf Wiklund som uppmanar säljare och köpare att istället använda sig av papperspåsar.

Publicerad 16 June 2019 13:00