Ett av inläggen som tillträdande kommunikationschefen har delat på sin Facebooksida.

Ett av inläggen som tillträdande kommunikationschefen har delat på sin Facebooksida. Foto: Stock Adobe

Tillträdande chef skrev att SD-väljare "är dumma i huvudet"

SD Trelleborg: "På gränsen till förtal"

TRELLEBORG.

Trelleborgs tillträdande kommunikationschef Johan Adolfsson skrev på Facebook i september "Röstar du på SD är du nog dum i huvudet". Nu vill Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg, stoppa anställningen.

Av
Åsa Meierkord

– Jag är verkligen förbannad. Det här är riktigt illa. På gränsen till förtal. Sverigedemokraterna är det största partiet i Trelleborg. Vi fick 31 procent i riksdagsvalet och 26 procent i kommunvalet. Den tillträdande kommunikationschefen tycker alltså att en tredjedel av väljarna är dumma i huvudet, säger Helmuth Petersén.

Sverigedemokraterna i Gävle har skickat skärmdumpar av flera inlägg som kommunikationschefen i kommunen, Johan Adolfsson som alltså börjar sina nya anställning som chef i Trelleborg i höst, har gjort på Facebook. Helmuth Petersén delade några av skärmdumparna i SD Trelleborgs Facebookgrupp, vilket Trelleborgs Allehanda var först att rapportera om.

Bland skärmdumparna finns bland annat inlägget där Johan Adolfsson skriver ”För mig är det enkelt. Röstar du på SD är du nog dum i huvudet”. I ett annat inlägg som Adolfsson har delat jämförs Jimmie Åkesson och Richard Jomshof, partisekreterare för SD, med Adolf Hitler.

  Helmuth Petersén har meddelat kommundirektör Fredrik Geijer att Sverigedemokraterna i Trelleborg inte vill att Johan Adolfsson börjar sin anställning.

  För flera år sedan skrevs det en hel del om Richard Jomshof och att han inte fick jobb som lärare eftersom han var Sverigedemokrat. Han hävdade att yrkesrollen som lärare och hans politiska åsikter som privatperson var två helt olika saker, är inte den här situationen en liknande?

  – Nej. Det är inte lämpligt att en högt uppsatt tjänsteman är så oförskämd. Hade han uttryckt sig mer nyanserat så hade det varit en helt annan sak. Det här är en person som ska kommunicera med kommunens invånare.

  Helmuth Petersén vill försöka hindra att Johan Adolfsson börjar sin anställning i kommunen.

  – Jag ska ha ett nytt möte med Fredrik Geijer i nästa vecka där jag lägger fram all information som jag har fått. Om han börjar sin anställning här kommer vi att ha ögonen på honom, säger Helmuth Petersén.

  Johan Adolfsson själv befinner sig på semester men skriver i ett SMS till Trelleborgs Allehanda att ”Mina gamla inlägg vill jag verkligen be om ursäkt för” och ”Jag har verkligen inget emot sverigedemokrater. Jag har flera vänner som är SD”.

  Publicerad 15 June 2019 13:00