"Vår gemensamma bedömning är att vi har den resurs behöver. Om det behövs förstärkning så får vi den. I måndags kom 40 nya polisanställda till Malmö, som kommer hjälpa till i det här arbetet", säger Erik Jansåker. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Polisen efter dramatiska dygnet: "Har den resurs vi behöver"

Ny information efter skjutning och sprängdåd

MALMÖ. Under tisdag förmiddag höll polisen en presskonferens angående det senaste dygnets dramatiska händelser i Malmö.

Av
Sofia Sundqvist

Polisen kan bekräfta att mannen som lamslog centralstationen under måndagen är identifierad.

– Den personen som blev skjuten och förd till sjukhus anhållen för grovt olaga hot. Vi känner oss bekväma med att vi vet vem mannen är. Igår förekom diskussioner om olika id-handlingar som han hade på sig. Nu vet vi vem det är. Han är medborgare i Italien. I väskorna fanns inga sprängmedel, inga vapen., säger lokalpolisområdeschef Andy Roberts.

Mannen är delgiven misstanke om grovt olaga hot. Eftersom mannen inte är samarbetsvillig är motivet är inte klarlagt.

– Utifrån händelseförlopp kan man konstatera att person i fråga inte mådde så bra vid tillfället. Men sjukvård och läkare får uttala sig om hans mentala hälsa.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har bott i Sverige ett år och är folkbokförd i centrala Malmö. Under måndagen gjordes en husrannsakan på adressen.

Polisen bemöter händelsen genom att ha synliga poliser i området runt centralen i syfte att skapa trygghet. De ser ingen koppling mellan händelsen på centralen och dygnets övriga skjutningar eller sprängningar.

Sprängningarna på Rosengård och Adelgatan:

– Underrättelsetjänsten försöker ge vägledning vem det kan vara riktat mot. Nu genomför vi dörrknackning. Vi vet angående Adelgatan att det har varit tidigare sprängattentat mot adressen. Vi är förtrogna med hur detta hänger ihop med tidigare sprängningar i Malmö. Den tekniska undersökningen är genomförd. Vi inväntar resultat, säger Andy Roberts.

– Vi är också på plats på Adelgatan och Rosengård för att vara synliga.

Andy Roberts berättar även att de ser gemensamma nämnare med tidigare dåd, men vill inte gå in på några detaljer.

– Det kan finnas massa olika motiv, utpressning eller att man blivit kränkt över att man inte blivit insläppt.

Under våren har polisen jobbat intensivt med trygghet, spaning och utredning för att kartlägga individer som utför sprängdåd. Ingen är gripen i nuläget.

Mordet på Bellevuegården:

Igår vid 13-tiden kom larm om skottlossning. En man i 20-års åldern hittades skottskadad och dödförklarades senare på sjukhus, berättar Erik Jansåker.

Två personer är anhållna för mordet. De är 23 och 29 år gamla. De förekommer i polisens sluta skjut-projekt.

– Det var en bilbrand på Fosievägen vid 18-tiden. Vi är oerhört intresserade av iakttagelser kring bilbranden, säger Erik Jansåker, chef för polisområdet söder.

Skjutningen på Lorensborg:

Vid 21-tiden ringde två personer in till polisen och berättade att de hade blivit beskjutna.

– Hylsor hittades på platsen. Vi är intresserade av vittnesmål av två män som befunnit sig kring Vendelfridsgatan vid 21-tiden, säger Erik Jansåker.

Vad händer nu?

Trots att polisen ställts inför ett stort antal allvarliga brott på mindre än ett dygn känner sig Erik Jansåker trygg.

– Vår gemensamma bedömning är att vi har den resurs behöver. Om det behövs förstärkning så får vi den. I måndags kom 40 nya polisanställda till Malmö, som kommer hjälpa till i det här arbetet. Vi håller på att anställa stort antal civila till för utredningsarbetet. Vår uppfattning är att man kan känna sig trygg i Malmö stad. Jobbar man inte i fel bransch så ska man känna sig trygg i Malmö.

Han påpekar också att antalet skjutningar i Malmö minskat kraftigt under 2019.

– Förhoppningen är att det så förblir, säger Erik Jansåker.

Publicerad 11 June 2019 12:07