Birger och dottern Karin menar att det inte längre är ett Hörby för alla

Birger och dottern Karin menar att det inte längre är ett Hörby för alla Foto: Privat/Anja Degerholm

Rullstolsburne Birger: ”Ett helvete att ta sig fram”

Tillgängligheten i centrum kritiseras efter ombyggnad

HÖRBY. I samband med centrumombyggnaden i Hörby har tillgängligheten för funktionshindrade försämrats. Det menar rullstolsburne Birger Sjölander som fått det allt svårare att klara sig på egen hand. ”Det är ett mindre helvete att ta sig fram”, säger han.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Gustav Stjernkvist

Birger Sjölander har arbetat världen över och rest mycket i sitt jobb. Nu är han pensionerad och sedan ungefär ett år tillbaka sitter han i rullstol.

Centrum i Hörby har byggts ut och blivit större. Cykelbanorna har gjorts bredare och kommunens strävan efter ett bilfritt city har gjort att man minskat både antalet parkeringsplatser och storleken på dessa. Istället har kommunen gjort plats för rabatter och planteringar.

– Det är ingen tvekan om att det är snyggt med grönt. Men tillgängligheten för oss med rullstol är sämre nu än innan, säger Birger.

"Men när det blir varmt rör stenarna på sig"

Han ger höga trottoarkanter som exempel. Kanterna gör att man som rullstolsburen tvingas ta omvägar för att ta sig dit man ska. Ett annat problem är att gatubeläggningen i centrum ofta består av gatsten. Kommunen har köpt in ljusare gatsten från Portugal för att ljusa upp.

– Men när det blir varmt rör stenarna på sig, i uppåtgående riktning. Det blir ojämnt och ett mindre helvete att ta sig fram. Både för den som kör rullstolen och den som sitter i den, säger Birger.

I och med renoveringen av city har antalet handikapparkeringar i Hörby blivit färre. Eftersom det nu finns färre parkeringar överlag, händer det att personer som inte har rätt att använda handikapparkeringar gör det ändå.

Upplever ni att det är vanligt att personer som inte är funktionshindrade parkerar på platser avsedda för handikappade?

– Jag skulle säga att det händer två av fem gånger. Lathet tycks många tro är ett handikapp, säger Birgers dotter, Karin.

Särskilt på större parkeringsplatser är det ett problem att folk felparkerar, menar Birger.

– Större parkeringar ligger ofta nära många affärer, det kan vara ont om parkeringsplatser. Att det inte finns några parkeringsvakter på plats påverkar nog också.

Som rullstolsbunden blir man ofta beroende av andra som kör rullstolen eller assisterar på annat sätt. Är man tidigare van vid att klara sig själv kan det påverka självkänslan att behöva be andra om hjälp.

– Jag är så gammal så jag har min självkänsla i behåll. Men jag blir förbannad på miljöslöseri. City som skulle bli bättre och mer tillgängligt har blivit sämre, inte bara för oss funktionshindrade.

Dottern Karin håller med.

– Det hette ett Hörby för alla. Men så är det inte längre.

Mikael Wallberg är planerings- och utvecklingschef på Hörby kommun och menar att satsningen på torget främst gjordes för att främja kollektivtrafiken, gångbanor och cykelvägar samt göra platser för miljövänligt resande mer attraktivt. Han menar däremot inte att handikappanpassningen har tagit någon större skada.

– Hela planeringen gjordes tillsammans med en tillgänglighetsexpert. Sen är det ju alltid så att man måste göra vissa kompromisser för att funka, men trots det har det blivit betydligt mycket bättre efterombyggnaden, menar Mikael.

Publicerad 07 June 2019 08:44