50-åringen i samband med händelsen på Ica kvantum i Höganäs.

50-åringen i samband med händelsen på Ica kvantum i Höganäs. Foto: Polisens förundersökning.

Högg väktare blodig med verktyg

Döms också för strypgrepp mot väktare på parkering

HÖGANÄS/HELSINGBORG.

En 50-årig man från Höganäs tog strypgrepp på en väktare som visiterade hans fru efter att hon stulit varor på Ica Kvantum i Höganäs. Han högg en annan väktare blodig i samband med att han stal varor på Biltema i Helsingborg. Nu döms återfallsförbrytaren som var villkorligt frigiven.

Den civile väktaren noterade att Höganäsparet hade varor i sin kundkorg i mataffären. Efter att de varit i en undanskymd plats i butiken var antalet artiklar plötsligt färre. Paret lämnade då affären medan en tredje person tog över korgen och betalade i kassorna.

Väktaren följde paret ut på parkeringen där han identifierade sig och bad dem visa om de hade några varor på sig. När väktaren vände sig mot kvinnan kom 50-åringen från sidan och tog ett strypgrepp runt väktarens hals med sin ena hand och knuffade honom med den andra. Därefter lämnade paret platsen.

50-åringen har också tagits på bar gärning i samband med en stöld på Biltema i Helsingborg. När han skulle visiteras av en civil väktare i ett avskilt rum backade han så att en väktaren knuffades bakåt.

Här slogs väktaren blodig på Biltema i Helsingborg.

Här slogs väktaren blodig på Biltema i Helsingborg. Foto: Polisens förundersökning

Därefter tog han upp ett tändstiftsverktyg i en påse han hade i byxlinningen. Väktaren bad honom lägga ner verktyget och närmade sig 50-åringen som svarade med att svinga påsen med verktygen i huvudet på väktaren så att blodet forsade ner för ansiktet på honom.

50-åringen hävdade i rätten att varor ramlade ner från en hylla i tumultet och träffade väktaren. Han säger att den rotor som hittades på honom var hans egen. Det tror inte rätten på.

Väktaren fick ett sår i huvudet. I samband med slaget rann blodet över hela ansiktet.

Väktaren fick ett sår i huvudet. I samband med slaget rann blodet över hela ansiktet. Foto: Polisens förundersökning

Mannen döms nu för två fall av våld mot tjänsteman och ringa stöld till två månaders fängelse. 50-åringen var villkorligt frigiven när brotten begicks. Mannen förekommer under 35 avsnitt i belastningsregistret.

Väktaren som blev tagen med strypgrepp runt halsen får inget skadestånd för rätten menar att kränkningen inte varit så allvarlig och det inte framkommit att han orsakats sådant akut fysiskt eller psykiskt lidande som berättigar ersättning för sveda och värk.

Påsen med tändstiftsvekryg som slog 50-åringen använde när han slog väktaren.

Påsen med tändstiftsvekryg som slog 50-åringen använde när han slog väktaren. Foto: Polisens förundersökning

Väktaren som höggs i huvudet får 7 000 kronor för kränkningen och 1 300 kronor för sveda och värk.

Publicerad 06 June 2019 05:30