Bilden är en genrebild och föreställer inte den akutella modellen.

Bilden är en genrebild och föreställer inte den akutella modellen. Foto. Wikicommons

I brist på vårdtider – desperata kvinnor drar ut spiraler själv

Kan orsaka smärtsamma skador

SKÅNE. Tusentalskvinnor som fått felaktiga kopparspiraler insatta de senaste åren söker sig nu till sjukvården för att få hjälp. Men då tiderna är begränsade börjar många ta saken i egna händer.

– Det är inget jag kan rekommendera. Brott på spiralarmen sker i samband med uttag och därför tycker jag att man ska göra det under kontrollerade former, säger Håkan Miörner, tillförordnad regional chefsläkare för Region Skåne till Svt Nyheter.

Det var i december 2017 som felet på kopparspiralen Nova Plus T380 först felanmäldes av Region Skåne. Närmare 6 000 skånska kvinnor hade då redan fått spiralen insatt.

Då det enligt Region Skåne fanns liten risk för komplikationer av de trasiga spiralerna och då det ansågs svårt att identifiera vilka som drabbats, beslutade man att inte gå ut med någon allmän information, vilket Svt var först att berätta om i mitten av maj.

Därefter har tusentals kvinnor vallfärdat till sjukvården för att få hjälp.

Att få en tid för att bli undersökt och få hjälp att avlägsna spiralen under kontrollerade former är dock svårt. Det trots att regionen utökat sina mottagningstider för att kunna möta behovet.

I en sluten grupp på Facebook pågår samtidigt livliga diskussioner om hur man själv kan göra för att få ut den trasiga spiralen, något som sjukvården starkt motsätter sig.

Enligt chefsläkaren kan ett ingrepp för egen hand orsaka skador på livmodern, som både kan leda till blödningar och infektioner. Vid stimulering av vagusnerven riskerar kvinnorna även att svimma av smärta.

Publicerad 04 June 2019 10:16