"Det råder stor osäkerhet om exakt var åskan kommer uppstå. Risken är under eftermiddagen och kvällen", säger Jon Jörpeland på SMHI Foto: Adobe Stock

SMHI: Risk för åska och skyfall i Skåne

"Stor osäkerhet om exakt var åskan uppstår"

SKÅNE. Enligt SMHI finns det risk för åska med mycket kraftiga vindbyar och skyfall i Skåne. ”Åskan kommer kunna intensifieras lokalt”, säger Jon Jörpeland på SMHI.

Av
Cesar Fältskär

Vid lunchtid under måndagen har lokala åskoväder dragit in över Västergötland och Närke, och kommer att röra sig neråt mot Skåne under eftermiddagen. Orsaken är att varm luftmassa möter kall luftmassa och skapar ett åskoväder, enligt SMHI.

– Det råder stor osäkerhet om exakt var åskan kommer uppstå. Risken är under eftermiddagen och kvällen, säger Jon Jörpeland på SMHI.

SMHI meddelar också att det kan komma kraftiga skurar och vindbyar i samband med åskan. Den största risken är i dag, men även imorgon finns risk för åska. Till följd av åskan kan skogsbränder och störningar i elnätet uppstå.

– Åskan kommer kunna intensifieras lokalt. Det är väldigt torrt i marken även om det regnat en del, och om det uppstår torråska utan något regn finns det risk för skogsbränder. Även störningar i el-nätet kan uppstå, säger Jon Jörpeland.

Så här skriver SMHI på sin hemsida:

Ett lågtryck finns på Norska havet. Tillhörande fronter rör sig idag in från sydväst över landet och regn- och åskskurar kan förekomma.

I främst östra och södra Götaland risk för kraftig åska och i samband med åskskurarna kan även vinden tillta med lokalt mycket hårda vindbyar, möjligen även stormbyar. Osäkerheter finns dock i placering och utbredning på åskskurarna.

Vinden tilltar på delar av Bottniska viken måndag eftermiddag.

Risken för bränder i skog och mark är stor eller lokalt mycket stor i delar av södra och östra Götaland.

Publicerad 03 June 2019 13:27