Malmö FF vann årets första Skånederby med 1-0 på Olympia. På bild syns MFF:s Anders Christiansen och HIF:s Mohammed Abubakari i en duell.

Malmö FF vann årets första Skånederby med 1-0 på Olympia. På bild syns MFF:s Anders Christiansen och HIF:s Mohammed Abubakari i en duell. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Malmö FF vann derbyt mot HIF

Rosenberg gjorde säsongens sjunde mål

HELSINGBORG. Den allsvenska vårsäsongen stängde med ett stekhett Skånederby på Olympia. Även fast hemmalaget höll gästerna i ett järngrepp kunde MFF gå segrande ur striden med 1-0 efter mål från Markus Rosenberg.

Av
Andreas Holm

Det var ett HIF i kräftgång som inte vunnit en enda match på sina åtta senaste försök som tog emot serieledande Malmö FF. Adam Eriksson och Andreas Granqvist var två pjäser som saknades i Helsingborgslaget som ställdes mot ett i princip skadefritt MFF.

Räknat till målchanserna hade hemmalaget en klar fördel, men hade svårt att få in någon boll. Istället var det MFF som genom Markus Rosenberg tog ledningen i den 18 matchminuten och höll den matchen ut. Målet var för övrigt anfallarens femte derbymål i karriären mot HIF och säsongens sjunde.

– Skönt att den där bollen kom. Vi hade ändå kontroll på matchen, men det finns mer att ta, sa målskytten till Cmore.

Hade det inte varit för nyblivne U21-målvakten Kalle Joelsson kunde målprotokollet mycket väl fyllts på i den första halvleken. Men Löddepågen bjöd på en rad svettiga parader och såg till att matchen levde in i 90:e minuten.

– Han är en stabil och trygg sista utpost för Helsingborg, kommenterade Cmore-experten Erik Edman.

Trots en rad chanser i speciellt andra halvlek lyckades HIF inte göra några mål. Förlusten innebär att laget nu befinner sig på kvalplats och MFF leder serien när lagen går in för ett par veckors uppehåll.

– Vi gör en bra match. Jag har stor stolthet för killarnas prestation, men det är det där sista tjugo meterna vi behöver aktioner av hög kaliber, sa HIF-tränaren Per-Ola Ljung till Cmore.

Publicerad 03 June 2019 07:12