"Så här stor var eken i stammen", säger Jan-Erik Nilsson, som fick se blixten slå ner från första parkett. Foto: Johan W Jönsson

Förödelse när blixten slog ner: ”Fruktansvärd smäll”

Tavlorna på väggarna gungade

KNÄRED. Strax efter klockan nio på måndagsmorgonen small det i stugbyn i Körsveka utanför Knäred. Blixten stod ner i en stor ek samt i en gäststuga. "Jag brukar inte vara rädd för någonting men här får jag erkänna att jag kände mig liten", säger Jan-Erik Nilsson som fick se det mäktiga trädet slås sönder från första parkett.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Nilsson bor på höjden. När han tittade ut genom fönstret slog blixten ner i den största eken cirka 50 meter nedanför stugan.

– Först smällen och sedan ett stort rökmoln. Tavlorna på väggarna gungade och hela altandäcket skakade, berättar Nilsson.

Gäststugan fick sig en rejäl smäll av blixten.

Gäststugan fick sig en rejäl smäll av blixten. Foto: Johan W Jönsson

Det stora och livskraftiga trädet blev kaffeved. Men det var inte bara där som blixten orsakade skada. Även gässtugan hos Nilssons granne fick ta del av smällen. Pannorna flög, fönsterrutan blåstes ut och elen ända in till huvudstugan på tomten slogs ut.

– Det var tur att ingen var där när det small. Jag tror inte att man överlevt det. Allvarliga skador hade det blivit i alla fall, säger Christer Svensson från Körsveka.

Det var tur att ingen befann sig i gäststugan.

Det var tur att ingen befann sig i gäststugan. Foto: Johan W Jönsson

Han bedömer att eken var mellan 300 och 400 år gammal och cirka 35 meter hög.

– Det är ett par danskar som hyr stugan. Men de gav sig iväg vid halv åtta i morse. De blir nog förvånade när de kommer tillbaka, säger Jan-Erik Nilsson.

Elen gick en liten stund i Körsveka men kom snabbt tillbaka.

– Förr var det strömavbrott i princip varje gång blixten slog ner. Men de nya kablarna är bättre, säger Tore Svensson som bor på en gård strax utanför stugbyn.

– Det var en fruktansvärd smäll. Den kom helt utan förvarning. Det skallrade riktigt i marken. I och med att det inte började brinna tror jag att det var en kulblixt, fortsätter Tore som har mycket erfarenhet av blixtnedslag.

– Från fredagen den tionde maj i år och tre veckor framåt var jag utan telefon sedan blixten slagit ner. De lagar inte kopparledningarna länge. Men nu har jag fått mobiltelefon och det är mycket bättre, säger han.

Tore Svensson tittade på klockan när blixten slog ner. Den exakta tiden för blixtnedslaget på måndagen var 09:12.

Elen slogs ut även i huvudstugan.

Elen slogs ut även i huvudstugan. Foto: Johan W Jönsson

Publicerad 03 June 2019 15:15