Gynecological room with chair and equipment. Hands of female doctor with tools for examination women's health.

Gynecological room with chair and equipment. Hands of female doctor with tools for examination women's health. NataliiaB. - stock.adobe.com

5 800 kvinnor drabbade av felaktig kopparspiral

De drabbade har inte fått någon information

SKÅNE. 5 800 kvinnor i Skåne har fått felaktiga kopparspiraler insatta. Problemet är mer utbrett än vad man tidigare trott.

Av
Cesar Fältskär

Mellan 2015 och 2018 blev 5 800 felaktiga kopparspiraler insatta hos skånska kvinnor. Totalt sattes 11 000 kopparspiraler in, och mer än hälften har alltså varit felaktiga.

Spiralen, som är av typen, Nova Plus T380, felanmäldes av Region Skåne i december 2017. Dock informerades inte kvinnorna som fått den felaktiga spiralen insatt. Tillfördnad regional chefsläkare Håkan Miörner säger till SVT Nyheter att man övervägt det, men till slut valt att inte informera.

– Vi kan inte med säkerhet identifiera de kvinnor som fått just den här kopparspiralen insatt som kan vara defekt. Skulle man gå ut med en allmän information skulle man oroa ett stort antal kvinnor som inte har en spiral av det märket.

En anonym kvinna, som är en av de drabbade, säger till SVT Nyheter att hon tycker Region Skåne agerar felaktigt.

– Det är under all kritik. Om bilar eller barnstolar har ett fel så dras de in direkt, men är det gäller kvinnor väljer man att inte ens informera. Det har verkligen inte tagit sitt ansvar, säger kvinnan, som vill bli kallad "Stina", till SVT.

Håkan Miörner tar allvarligt på kvinnornas oro.

– Skulle man drabbas av en trasig spiral så är det en mycket liten risk för allvarliga komplikationer. Vi har hittills inte haft något fall där man inte lyckats få ut spiralbiten igen eller som har lett till något allvarligt, säger Miörner till SVT.

Publicerad 03 June 2019 15:16