Personrån med unga och utpressning på skolor i Växjö har ökat rejält de senaste åren och unga med invandrarbakgrund är överrepresenterade som gärningsmän, enligt Scott Goodwin, kommunpolis.

Personrån med unga och utpressning på skolor i Växjö har ökat rejält de senaste åren och unga med invandrarbakgrund är överrepresenterade som gärningsmän, enligt Scott Goodwin, kommunpolis. – Det är andra generationens invandrare det handlar om och de flesta är från Araby, säger han. Foto: Hans Nilsson

Polisen slår larm: Stor ökning av personrån och utpressning av unga

VÄXJÖ.

Antalet anmälda personrån i Växjö har nästan fördubblats de senaste åren och ofta är både gärningsmännen och deras offer väldigt unga. Flera av de misstänkta rånarna sysslar även med utpressning av elever på skolor. –Tyvärr vågar inte deras offer anmäla dem, vi har ett stort problem med tystnadskulturen, säger Scott Goodwin, kommunpolis.

Av
Hans Nilsson

Under 2018 anmäldes det 50 personrån i Växjö. Det ska jämföras med 2015 då 28 personrån polisanmäldes i Växjö.

På bara tre år skedde det med andra ord nästan en fördubbling av personrånen, och anmälningarna har ökat varje år sedan 2015.

I de flesta av de här personrånen är de misstänkta gärningsmännen och deras offer väldigt unga. Enligt polisen är den stora gruppen av misstänkta vid rånen oftast i åldersgruppen 8 till 17 år. Deras offer är i samma ålder.

– Det är för det mesta en liten klick av killar i 15-17-årsåldern i Växjö som rånar andra killar i samma ålder. De är ute efter mopeder och dyra märkeskläder och de hotar med någon typ av våld och har kniv för att skrämma sina offer, förklarar Scott Goodwin, kommunpolis i Växjö.

– Det är en extrem kränkning för den som utsätts för ett rån, det sätter spår. Många vågar inte gå ut på stan efter en sådan händelse. Rånarna tror att de är tuffa, men när vi griper dem och de sitter på polishuset med föräldrar och socialen framför sig är de inte så tuffa.

De flesta personrånen i Växjö sker i centrum, men även på Teleborg, Öster, Norremark, Hovshaga och kring Araby, enligt Scott Goodwin.

Polisen ser också att flera av de misstänkta unga rånarna ägnar sig åt utpressning av elever, så kallad bötning, på skolorna i Växjö.

– De söker upp en kille på skolan och hittar på att han har gjort något, han har tittat på någons flickvän till exempel. De kräver honom på pengar på grund av det och säger att de ska slå ihjäl honom om de inte får 500 kronor, förklarar Scott Goodwin.

– Det har hänt att de har gått hem till föräldrarna och krävt dem på pengar när deras son inte har betalat. Föräldrarna har betalat för att deras barn inte ska råka illa ut. Det var till och med en förtvivlad farfar som ringde till mig en gång och var orolig för sitt barnbarn efter att mamman hade betalat.

Den här typen av brott polisanmäls väldigt sällan. De barn och unga som utsätts och deras föräldrar vågar inte anmäla.

– Det är ett jätteproblem att man inte vågar anmäla. Föräldrarna tror att de gör sina barn en tjänst när de betalar utpressarna, men det är tvärtom. Deras barn blir till lätta offer och utpressningen bara fortsätter, menar Scott Goodwin.

Enligt Scott Goodwin är barn och ungdomar med invandrarbakgrund överrepresenterade som gärningsmän vid personrån och vid utpressning på skolor i Växjö.

– Det är andra generationens invandrare det handlar om och de flesta är från Araby. Vi ser att det är unga killar i högstadieålder som börjar organisera sig i gängkriminalitet med utpressning och personrån och vi ser att det kan bli större problem i framtiden, säger Scott Goodwin.

– Det är lätt att identifiera de barn som riskerar att hamna fel i livet. Samhället måste satsa mer på förebyggande arbete och tidiga insatser med de barnen. Dessutom måste tystnadskulturen brytas, slår han fast.

Polisanmälda personrån

i Växjö

År Anmälda personrån:

2015: 28 st.

2016: 35 st.

2017: 46 st.

2018: 50 st.

2019: 17 st (till och med den 21 maj)

Publicerad 02 June 2019 02:30