Svanparet riskerar nu att skjutas sedan Länsstyrelsen sagt ja till att skjuta paret som stör på en gård i Hässleholm.

Svanparet riskerar nu att skjutas sedan Länsstyrelsen sagt ja till att skjuta paret som stör på en gård i Hässleholm. Foto: Adobe Stock

Gårdsägare får rätt att skjuta svanpar – djurvänner rasar

Arbetar för att förhindra skjutningen

HÄSSLEHOLM.

Länsstyrelsen har sagt ja till att döda sångsvanarna på en gård i Hässleholm som ska ha uppträtt aggressivt. Men nu går djurvänner till försvar och ställer sig på svanarnas sida.

Av
Paola Nordgren

De två svanarna som ovälkommet flyttat in i ett av stallen på gården ska både störa och förorena lantbrukets foder, skriver Djurens Ö i Stockholm som är några som engagerat sig i svanarna.

– Två sångsvanar har flyttat in i en ligghall för nötkreatur i Hässleholm och nu riskerar de att skjutas. Klartecken från myndigheter har getts. De uppträder aggressivt och smutsar ner enligt uppgifter vi läst från tidningar. Vad vi förstått så ruvar/ boar de där och försvarar sina ägg, skriver Lili Päivärinta på organisationens hemsida.

De har också försökt komma i kontakt med markägaren och har även pratat med viltrehabilitering i Hässleholm med lång erfarenhet av vilda djur som dock enligt Lili Päivärinta inte visste om fallet. Enligt Lili Päivärinta borde möjligheten att flytta svanparet istället diskuterats och att gården har tålamod i väntan på svanungarna.

Länsstyrelsen med stöd av jaktlagen har dock gett gårdsägaren tillstånd att skjuta svanparet.

Publicerad 01 June 2019 10:22