När barnets tillstånd förvärrades ytterligare uppsökte föräldrarna akuten en tredje gång, men denna gång i Lund.

När barnets tillstånd förvärrades ytterligare uppsökte föräldrarna akuten en tredje gång, men denna gång i Lund. Foto: Arkivbild

Akutens miss: 1,5-åring förlorade stora delar av tarmen

Upptäcktes först vid tredje besöket på akuten

MALMÖ. 1,5-åringen hade feber, diarré, blod i avföringen och kräktes. Vid båda besöken på barnakuten i Malmö fick föräldrarna beskedet att det troligen var magkatarr. Men det visade sig vara tarmvred och betydande delar av tarmen fick opereras bort.

Föräldrarna sökte till barnakuten i Malmö med sin sjuka 1,5-åring två gånger, men skickades hem båda gångerna. Barnet hade feber, diarré och kräktes. Därefter fick barnet blod i avföringen. Barnet undersöktes både av läkare under utbildning och specialist och deras bedömning var att det rörde sig om magkatarr.

Efter första besöket fick föräldrarna och barnet gå hem i väntan på svar på utredningen. När de återkom senare samma dygn gjordes en ny provtagning, men den tidigare bedömningen om magkatarr kvarstod och de skickades åter hem.

Två dagar senare hade besvären förvärrats och de sökte till barnakutmottagningen igen, men denna gången i Lund. Där upptäcktes det att barnet led av invigination, en typ av tarmvred som främst drabbar små barn. Det innebär att en del av tarmen har krupit in i den efterföljande delen. Då blir det stopp i tarmen och barnet får ofta mycket ont.

1,5-åringen opererades och enligt en lex Maria-anmälan fick betydande delar av tarmen opereras bort. Något som innebär "livslång påverkan på närings- och vätskeupptag", enligt anmälan.

Publicerad 01 June 2019 16:48