Både handlare och kunder är nöjda med förbudet.

Både handlare och kunder är nöjda med förbudet. Foto: Malmö stad

Nu förbjuds plastpåsar vid all torghandel i kommunen

"Bör använda en påse flera gånger"

MALMÖ.

Plastpåseförbudet på Möllevångstorget har gett effekt. Torget har blivit mindre skräpigt och både handlare och kunder är nöjda. Nu utökas förbudet till att gälla all torghandel i Malmö.

Plastpåseförbudet på Möllevångstorget infördes i början av maj. Förbudet, vars syfte är att minska nedskräpningen, har mottagits väl av både handlare och kunder, men även renhållningspersonal som märker att skräpet minskat på torget.

–Vi har även sett en förändring i beteendet angående renhållning kring torgstånden. De är överlag mer noggranna att sköta renhållningen efter sig, berättar Kristoffer Gröhn, salutorgsansvarig på fastighets- och gatukontoret, på Malmö stads hemsida.

Förbudet med plastpåsar utökas nu till att gälla all torghandel i Malmö.

– Tekniska nämnden har beslutat att plasten ska minska i den offentliga miljön och att ta bort plastpåsarna i torghandeln är ett led i detta. Vi har därför skrivit in i de avtal som vi sluter med våra torgförsäljare att plastpåsar är förbjudna. Nu jobbar vi med att få ut informationen till alla torghandlare. Det kommer att bli en övergångsperiod tills vi har fått bort alla plastpåsar från alla torg, säger Kristoffer Gröhn.

Påsar av sockerrör är inte heller tillåtna.

– De är visserligen bättre ur miljösynpunkt vid tillverkningsprocessen än oljebaserade plastpåsar, men den sortens påsar blåser lika lätt iväg och sorteras dessutom som plast.

Fler kunder tar nu med sig en egen påse när de torghandlar. Trots detta går det åt otroliga mängder papperspåsar.

–På vardagar går det åt i snitt 5 000–8 000 påsar och på lördagar 20 000 påsar – och detta är alltså påsar som bara används en gång. Så det är verkligen att få till en beteendeförändring att vi använder en påse flera gånger, säger Kristoffer Gröhn.

Publicerad 31 May 2019 11:48