James Brockie och Henrik Jönsson i full färd med att introducera de nya medarbetarna.

James Brockie och Henrik Jönsson i full färd med att introducera de nya medarbetarna. Foto: Mikael Öhrn

30 000 nya medarbetare till Coop: "Ingen kommer märka av dem"

Ska främja pollinering

ÖRKELLJUNGA. Coop har fått 30 000 nya medarbetare, och deras uppdrag är ingen bisak. Tvärtom har de en mycket viktig roll. "De är verkligen våra medarbetare", säger butikschefen Henrik Jönsson.

Av
Julia Rigaud

I början av veckan placerades ett bisamhälle med cirka 30 000 bin på Coops tak i Örkelljunga. De nya medarbetarna har en viktig roll, genom pollinering av grödor och vilda växter stödjer de hela ekosystem.

Projektet är ett samarbete mellan Coop och Duvestubbe butik och bigård. Syftet är att främja binas överlevnad och deras pollinering av växtriket. Henrik Jönsson, butikschef på Coop i Örkeljunga, tycker att det är viktigt med miljö och hållbarhet.

– Vi jobbar hela tiden aktivt för miljö och hållbarhet, bland annat så skänker vi matsvinn till gårdar och erbjuder även via vårt medlemskort alternativet att lägga sina poäng på att köpa bin. Det var Duvestubbe butik och bigård som frågade oss om vi ville vara en del av projektet och sätta upp en bigård på taket. Det är ett spännande projekt.

Bina kommer att stanna på Coop en bit in på augusti, sedan får de åka hem igen och förbereda sig inför vintern.

Bina kommer att stanna på Coop en bit in på augusti, sedan får de åka hem igen och förbereda sig inför vintern. Foto: Mikael Öhrn

Enligt Jordbruksverket så har det under 2000-talet rapporterats om att bin och andra pollinerande insekter minskat drastiskt i världen. I Sverige dog en fjärdedel av de invintrade bisamhällena under vintern 2009-2010.

Bin är väldigt snälla och tyvärr är det många som blandar ihop dem med getingar.

– Vi behöver få ut jättemycket bin, vi delar upp bisamhällen på olika platser för att det ska bli fler. Man måste flytta ett bisamhälle minst tre kilometer bort annars hittar de tillbaka till sitt gamla hem, säger James Brockie, en av ägarna till Duvestubbe butik och bigård.

Coops bisamhälle kommer att vara på taket en bit in i augusti och honungen som de producerar kommer att säljas i butiken. Till vintern kommer bina att få åka hem till Duvestubbe bigård igen.

– Bina kommer att stanna på Coop en bit in på augusti, sen får de åka hem igen och förbereda sig inför vintern. Som kund behöver man inte oroa sig för att bli stucken, jag tror ingen kommer märka av dem. Bin är väldigt snälla och tyvärr är det många som blandar ihop dem med getingar. Bin söker sig inte till söta varor som läsk och glass, utan det är getingar som gör det. Bin vill ha nektar och pollen, säger James Brockie.

Tanken är att honungen som bina producerar ska säljas i butiken.

Tanken är att honungen som bina producerar ska säljas i butiken. Foto: Mikael Öhrn

Publicerad 29 May 2019 08:13