Den 26 maj går många svenskar till val för att rösta fram sin kandidat till EU-parlamentet. Mer än hälften av skåningarna valde att personrösta vid förra valet 2014. På bild syns EU-parlamentets byggnad i Strasbourg.

Den 26 maj går många svenskar till val för att rösta fram sin kandidat till EU-parlamentet. Mer än hälften av skåningarna valde att personrösta vid förra valet 2014. På bild syns EU-parlamentets byggnad i Strasbourg. Foto: Adobe Stock

Hälften personröstade vid förra EU-valet

Statsvetare: "Kandidaten får lite större utrymme till Europaparlamentet"

SKÅNE.

Mer än hälften av skåningarna som deltog i EU-valet 2014 valde att kryssa i en särskild kandidat. Det kan jämföras med riksdagsvalet i höstas där bara en fjärdedel valde att personrösta. Det visar statistik från Valmyndigheten.

Av
Andreas Holm

I Skåne räknades 463 379 giltiga röster. Lite mer än hälften valde att personrösta. Flest kryss fick Marita Ulvskog (S) följt av Marit Paulsen (L) och Anna Maria Corazza Bild (M).

– Generellt kan man tänka sig att kandidaten får lite större utrymme när det gäller valrörelsen till Europaparlamentet. Det kan också vara så, på grund av att hela landet är en valkrets, att man röstar på "sin" kandidat från regionen, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

När 219 178 skåningar, drygt 52 procent av alla röstande, valde att kryssa i en särskild kandidat på sin röstsedel var andelen personröster i hela landet som störst i Jämtland med 60 procent.

Rikssnittet låg på 50 procent i Europaparlamentsvalet 2014. Endast Malmö, 52 procent och Lund, 51 procent, låg över snittet. Alla andra skånska kommuner låg under snittet. Lägst andel väljare som personröstade i hela landet var i Bromölla med endast 35 procent.

I år är det dags för nytt EU-val som pågår mellan den 23 till 26 maj. Valet blir det nionde allmänna och direkta valet till Europaparlamentet.

I Sverige, som har 20 mandat av 751 i parlamentet, hålls röstningen nu på söndag den 26 maj. För att få rösta krävs att du är 18 år, svensk medborgare eller är folkbokförd i Sverige alternativt medborgare i något av EU:s medlemsländer.

Publicerad 24 May 2019 00:00