De flesta sommarjobb finns inom vårdyrket. Men även arbete som servitör, städare eller butikssäljare står högt på topplistorna i år över var behoven av arbetskraft finns.

De flesta sommarjobb finns inom vårdyrket. Men även arbete som servitör, städare eller butikssäljare står högt på topplistorna i år över var behoven av arbetskraft finns. Foto: Adobe Stock

Spår rekordår för sommarjobb – här finns flest chanser till arbete

"Vi har en stark arbetsmarknad, med hög sysselsättning"

SVERIGE. Enligt Arbetsförmedlingen finns det rekordmånga sommarjobb i år. Bara i april uppdaterades myndighetens platsbank med 14 000 sommarjobb. Nu finns det över 100 000 jobb i hela landet att söka.

Av
Andreas Holm

– Det här ger goda möjligheter för ungdomar, men även nyanlända, att få in en fot på arbetsmarknaden. Sommarjobb är en bra chans att prova på ett yrke och en bra merit att ha på sitt cv framöver, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Men vilka yrken är det störst chans att få arbete inom? Vårdyrken brukar oftast vara det vanligaste, men i år finns även lagerpersonal, butikssäljare och brevbärare med på topplistan.

– 2019 blir ännu ett rekordår för sommarjobb. En förklaring är att vi har en stark arbetsmarknad, med hög sysselsättning, och när många jobbar är det också många som ska ha semester. En annan orsak är att äldreomsorgen, till exempel, aldrig står aldrig still. Här behövs alltid vikarier. Det är också så att vi har ett gott samarbete med många arbetsgivare som söker sommarvikarier, säger Johan Eklöf.

FAKTA: Topplista sommarjobb 2019

Så många sommarjobb har annonserats ut i Platsbanken från och med december:

Vårdyrken (undersköterskor, vårdare, personliga assistenter, med flera): 50 300

Butikssäljare, kassapersonal, med flera: 6 899

Hovmästare och servitörer: 3 437

Processövervakare, metallproduktion: 2 971

Städare: 2 425

Restaurang- och köksbiträden m.fl.: 2 302

Lager- och terminalpersonal: 2 270

Hotellreceptionister m.fl.: 1 921

Kriminalvårdare: 1 828

Lastbilsförare m.fl.: 1 643

Kockar och kallskänkor: 1 540

Brevbärare och postterminalarbetare: 1 328

Osäker på hur du ska ansöka om ett sommarjobb? Här finns tips från jobbsökarexperter.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 22 May 2019 06:00