– Det är väldigt problematiskt med Qatar och Saudiarabien som finansiärer av en moské i Växjö. Framförallt Qatar har en speciell inriktning på sin religion som är antidemokratisk och bakåtsträvande, säger Magnus Ranstorp, forskningschef på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Foto: Försvarshögskolan

Terrorexpert varnar för utländsk finansiering av moské

"Risk att det blir en moské med en radikal inriktning"

VÄXJÖ.

Magnus Ranstorp, en av världens främsta terrorexperter, ser med stort allvar på att den planerade moskén i Växjö kan komma att finansieras av länder som Qatar och Saudiarabien. "Det är risk att det blir en moské med en radikal inriktning", säger han.

Av
Hans Nilsson

Magnus Ranstorp har arbetat med terrorfrågor i drygt 30 år. Han är forskningschef för CATS, Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, vid Försvarshögskolan och anses vara en av världens främsta experter på terrorism.

Magnus Ranstorp leder även delar av arbetet inom EU:s expertgrupp Radicalisation Awareness Network, RAN.

Han har läst Lokaltidningens intervju med imamen Ismail Abuhelal om muslimernas planer på att bygga en moské i Växjö för uppåt 80 miljoner med pengar från Saudiarabien, Quatar eller Förenade Arabemiraten.

Dessutom har han fått artikeln med Bo Frank uppläst, där Frank varnar för att låta gulfstaterna få inflytande i en ny moské i Växjö.

– Jag håller med i mycket av det Bo Frank säger om riskerna med finansieringen, man måste ta tag i det här och han gör helt rätt om han tar upp det med politiker i riksdagen. Det här är en jättesvår fråga, men den måste upp på högsta nivå, slår Magnus Ranstorp fast.

– För det är väldigt problematiskt med Qatar och Saudiarabien som finansiärer av en moské i Växjö. Framförallt Qatar har en speciell inriktning på sin religion som bygger på salafism och wahhabism och som är antidemokratisk och bakåtsträvande. Den går bland annat helt stick i stäv med den svenska jämlikheten för kvinnor.

Magnus Ranstorp anser att det finns en uppenbar risk att denna extrema och konservativa tolkning av islam och Koranen skulle få inflytande i den nya moskén i Växjö om länder som Qatar och Saudiarabien finansierar bygget av den.

– Om de kommer med pengapåsen har jag svårt att föreställa mig att de inte ställer motkrav i moskén i Växjö. Det kan handla om att de vill påverka mot en mer radikal inriktning i moskén genom tillsättandet av en imam och ledningen, förklarar han.

Magnus Ranstorp varnar för följderna om en salafistisk tolkning får inflytande i en moské i Växjö.

– Med den här inriktningen i ledningen för en moské finns det en risk att det attraherar mer hårdföra muslimer och att det runt dessa finns våldsbejakande extremister, befarar han.

– Det här kommer påverka befolkningen i Växjö, och det drabbar vanliga muslimer som bara vill gå till sin moské och be, men som istället får ta emot ett radikalt budskap.

Magnus Ranstorp påpekar att man har pratat mycket om faran med påverkan på Sverige från länder som Ryssland och Kina, men att det har varit tystare när det gäller påverkan från gulfstaterna. I Frankrike har man förbjudit utländsk finansiering av moskéer och i Danmark pratar man nu om att införa begränsningar.

– Jag säger inte att man ska förbjuda utländsk finansiering av moskéer, men det är en öppen fråga som måste diskuteras och det måste finnas en transparens i detta. Vi har duckat för den här frågan alldeles för länge, säger Magnus Ranstorp.

Journalisten och författaren Magnus Sandelin, som har skrivit flera böcker om jihadism, ser också risker med utländsk finansiering av en moské och även han håller med Bo Frank.

– Det är olyckligt att det sker sådan extern finansiering och jag delar Bo Franks oro. Naturligtvis har de länder som ger pengar en baktanke med det, som i Gävle till exempel, säger Magnus Sandelin, som sitter i redaktionen för stiftelsen Doku, som granskar den salafistiska och jihadistiska miljön i Sverige.

Publicerad 21 May 2019 08:52