Anders Källström, stationschef i Strövelstorp, är frågande till besparingarna och beslutet att stänga lokala räddningsvärn.

Anders Källström, stationschef i Strövelstorp, är frågande till besparingarna och beslutet att stänga lokala räddningsvärn. Foto: Martin Wingren

Stationschef om nedläggningsbeslutet: "Insatstiden kommer bli längre"

ÄNGELHOLM.

Räddningsvärnen i Munka Ljungby, Vejbystrand och Strövelstorp kommer att läggas ned och centraliseras i Ängelholm. Något som kommer att få konsekvenser för utryckningarna, enligt en av stationscheferna.

Av
Martin Wingren

– Det här Ängelholmsvärnet känns som ett oskrivet blad. Vi får inte reda på vad vi ska ha för material, fordon eller hur utalarmeringen kommer att fungera och vad det kommer att kosta, säger Anders Källström som är chef för räddningsvärnet i Strövelstorp och ordförande i Ängelholmsbygdens räddningsvärnsförbund.

Han menar att det lokala engagemanget blir mindre.

– Alla som är med i räddningsvärnen är med för sina byar. Det känns vemodigt men vi ska försöka göra det bästa av beslutet, det har sagts att vi ska få vara delaktiga i processen. Christer Ängehov (chefen för räddningsförbundet NVS, red anm) menar att det inte handlar om en nedläggning utan en utveckling men vi får se, vi vet inte vad det nya ska bli, säger Anders Källström.

Att det skulle vara brister som blir för dyra att åtgärda på de lokala stationerna håller Anders Källström inte med om.

– Våra fordon, material och utbildning sågas med fotknölarna. Vi delar inte den blicken. Vi ska vara en resurs och det har vi material, fordon och kunskap till, säger han.

Utryckningstiderna kommer att bli längre, befarar stationschefen.

– Om larmet går här och nu är jag på stationen på två till tre minuter. I en framtid ska jag köra till Ängelholm, utryckningstiden för insatser i hemområdet blir 10-15 minuter längre om vi ska hämta bilen i Ängelholm först, säger Anders Källström.

Anders Källström, stationschef i Strövelstorp.

Anders Källström, stationschef i Strövelstorp. Foto: Martin Wingren

Ett foto inne i på stationen vittnar om gamla anor. Anders Källströms visar sin farmors far som var brandman i Strövelstorp.

Anders Källströms farmors far har brandman i Strövelstorp. "Det är många som har mor- eller farföräldrar som varit brandmän här", säger han. Foto: Martin Wingren

Besparingar

Tre stycken deltidsbrandstationer i Ängelholm kommer att läggas ner som ett led i att räddningstjänsten behöver spara pengar. Verksamheten kommer istället att centraliseras till den befintliga stationen i Ängelholm.

Dessutom ska två deltidsbrandstationer i Helsingborg att läggas ned. Fem miljoner kronor totalt väntas man kunna spara med anledning av nedläggningarna, fram till att mandatperioden tar slut årsskiftet 2022/2023.

De kommuner som ingår i Räddningstjänsten Skåne Nordväst är Ängelholm, Helsingborg, Örkelljunga och Bjuv.

Publicerad 21 May 2019 09:42