Bo Frank(M), ordförande i fullmäktige och före detta kommunalråd i Växjö, är inte alls förtjust i att det byggs en moské i Växjö med finansiering av Saudiarabien eller Qatar.

Bo Frank(M), ordförande i fullmäktige och före detta kommunalråd i Växjö, är inte alls förtjust i att det byggs en moské i Växjö med finansiering av Saudiarabien eller Qatar. Foto: Hans Nilsson

Kritik mot planerat moskébygge: "Kan bli en plats för extremister"

Borgmästaren ger sig in i debatten

VÄXJÖ.

Borgmästaren i Växjö, Bo Frank (M), är inte förtjust i muslimernas planer på att bygga en moské i Araby med pengar från rika arabländer. "Moskén kan bli en plats för extremister med den finansieringen", befarar han.

Av
Hans Nilsson

Lokaltidningen har nyligen skrivit om att Stiftelsen Växjö Muslimer planerar att bygga en ny jättemoské på 1000 kvadratmeter i Araby.

Den planeras att börjar byggas inom ett par år. Enligt planen ska den byggas framför den nuvarande moskébaracken utmed Liedbergsgatan och med plats för 1000 personer.

Imamen i Växjö, Ismail Abuhelal, tror att moskébygget kommer kosta uppåt 80 miljoner kronor. I intervjun i Lokaltidningen säger han att det kan bli aktuellt att finansiera bygget med pengar från rika oljeländer som Saudiarabien, Qatar eller Förenade Arabemiraten.

När borgmästaren och ordföranden i fullmäktige i Växjö, Bo Frank (M), läste detta blev han upprörd. Han tycker att det är oroväckande.

"Jag vill

verkligen inte ha en moské

i Växjö som finansieras av gulfstaterna, det måste man se upp med"

– Jag vill verkligen inte ha en moské i Växjö som finansieras av gulfstaterna, det måste man se upp med. Om länder som Saudiarabien eller Qatar finansierar en moské i Växjö kommer de ställa villkor, säger Bo Frank, som även är före detta kommunalråd för Moderaterna i Växjö.

– Deras tolkning av Koranen är extrem och det är risk att moskén i Växjö blir en plats för extremister, och jag tror ju inte att det blir några kvinnor i den moskén om de får bestämma, fortsätter han.

– Det är bara att googla så ser man att gulfstaterna investerar i moskéer och skolor i Sverige, men det sker inte av allmän välvilja, utan för att en viss tolkning av Koranen ska föras ut. Det blir starkt antidemokratiska miljöer och extrema åsikter och det har seriösa medier rapporterar om.

Säpo har den senaste tiden omhändertagit tre imamer och satt dem i förvar, bland annat imamen Abo Raad i Gävle, vilket Expressen har rapporterat om. Han har hyllat IS på Facebook och propagerat för en salafistisk tolkning av islam i flera år i moskén i Gävle, en moské som har finansierats av en stiftelse i Qatar med terrorkoppling, vilket Gefle Dagblad har skrivit om.

Bo Frank tycker att det är märkligt att statsminster Stefan Löfvén (S) och andra partiledare inte reagerar på det här.

– Vi lokala politiker är maktlösa, vi har religionsfrihet och man kan inte neka bygglov på grund av finansiering från gulfstaterna. Men finansiering från gulfstater borde förbjudas, och det är regering och riksdag som kan stoppa det. Jag kommer kontakta moderata riksdagsmän så att de kan ta tag i det här, säger Bo Frank.

– I den svenska naivitetens namn offrar man allt på mångfaldens altare. Skattepengar går dessutom till extrema islamistiska skolor och organisationer. Det skulle helt stoppas, det leder inte till ökad integration.

Bo Frank är inte speciellt förtjust i de böneutrop som moskén i Växjö sänder via högtalare varje fredag och som man nu har fått nytt tillstånd till under två år.

– Böneutrop hör inte hemma i Sverige, det är inte en del av kulturhistorien i Sverige. Jag är emot alla extrema tolkningar av religion, jag tycker att man ska ta seden dit man kommer och bli sekulariserad i sin religion, säger Bo Frank och lägger till:

– Jag vet att det finns en stor minoritet i Växjö som tycker att det bra att det byggs en moské med utländsk finansiering, men jag vet också att det kommer väcka stor uppmärksamhet och bli rabalder om byggplanerna blir av.

Publicerad 21 May 2019 08:50