Det är många tjejer som känner sig otrygga när de går hem på kvällarna menar Semira Dizdarevic (till höger) och Emma Svensson. Med en nystartade Facebookgrupp erbjuder de följe hem till dörren.

Det är många tjejer som känner sig otrygga när de går hem på kvällarna menar Semira Dizdarevic (till höger) och Emma Svensson. Med en nystartade Facebookgrupp erbjuder de följe hem till dörren. Foto: Sandy El Doukhi

Efter överfallet: Nu hjälper de tjejer hem via Facebook

Semira Dizdarevic och Emma Svensson har startat gruppen ”Vi följer dig hem”

LANDSKRONA.

För inte så länge sedan blev Semira Dizdarevic överfallen av en man, något som gav henne styrkan att starta en Facebookgrupp tillsammans med vännen Emma Svensson. Gruppen heter ”Vi följer dig hem” och är till för de tjejer som behöver sällskap på väg hem under sena nätter, men även andra typer av hjälp. Semira och Emma uppmanar polisen att ta problemet på allvar och agera.

Av
Sandy El Doukhi

Semira Dizdarevic och Emma Svensson är båda stolta över att på kort tid lyckats skapa en grupp som växer. Facebookgruppen ”Vi följer dig hem” är en grupp som de skapat för att erbjuda sällskap till de tjejer som känner sig otrygga ute på gatorna under sena kvällar, men även mitt under dagen. Gruppen går ut på att man som kvinna kan antingen skriva ett inlägg i gruppen, skickar ett privat meddelande eller ringa till någon av gruppadministratörerna för att få sällskap hem. Om möjligheten finns kommer Semira eller Emma, möjligtvis båda två, finnas på plats och göra sällskap på vägen hem. De menar att risken för att något ska hända en blir mycket mindre när man inte är ensam.

– Kvinnor ska känna sig trygga, mycket händer i Landskrona och många vågar inte gå själva, säger Emma Svensson.

Tanken växte fram för ungefär ett år sedan, då en våldtäktsdömd man frigavs och bosatte sig i Landskrona. Det fick många tjejer att känna sig otrygga ute på gatorna, berättar de. Men huvudanledningen till att Semira och Emma nu skapat Facebookgruppen, är att Semira Dizdarevic blev överfallen för ungefär två veckor sedan. Semira menar att det kunde blivit allvarligt och att polisen borde ha agerat.

– Polisen kommer aldrig när man ringer efter hjälp här, de väntar tills något allvarligt verkligen händer, säger Semira Dizdarevic.

Semira och Emma är medvetna om att polisen har begränsade resurser och inte kan göra så mycket åt situationen, men samtidigt påpekar de vikten av att polisen tar tjejer på allvar.

Gruppen på Facebook har funnits i cirka två veckor nu, och har i skrivande stund redan drygt 600 medlemmar. De konstaterar att gruppen spridit sig så pass mycket att de redan har nått upp till Sundsvall. Med hjälp av videochatt och kodord kan de hjälpa andra kvinnor utan att vara på plats. Kodorden är till för att kvinnorna ska kunna be om akut hjälp vid situationer där de inte kan utrycka sig med vanliga ord. De menar att kodord kan vara till stor hjälp och även leda till att polisen hinner agera utan att gärningsmannen märker av något.

Emma Svensson och Semira Dizdarevic berättar att de är chockade över den starka respons de fått från många olika håll. Redan första kvällen som gruppen startade började det flöda in medlemmar som behövde sällskap hem, något Semira och Emma ser som något positivt.

– Många killar kommer fram och berättar hur glada de är över gruppen finns, och en del tipsar sina systrar och mammor om gruppen. Det finns alltså många killar som bryr sig och tycker att detta är viktigt, säger Semira Dizdarevic.

Både Emma och Semira är arbetslösa, vilket betyder att de kan finnas på plats och hjälpa andra oberoende av tidpunkt.

– Att arbeta med och hjälpa andra människor överlag är något vi båda tycker om och ser som viktigt, säger Emma Svensson.

Semira Dizdarevic och Emma Svensson menar att otryggheten i Landskrona har blivit värre under de senaste åren, och de båda tycker att man måste agera. För att förebygga otryggheten i Landskrona menar Semira och Emma att man måste ha mycket mer belysning i och runt om parkerna. Polisen måste även vistas mer ute på gatorna och prata med människor som är ute för att visa att de finns och skapa trygghet, menar de.

Emma och Semira skulle gärna vilja att kommunen gav dem tillstånd att föreläsa om självförsvar i skolor och på andra ställen. Ett annat önskemål är att kommunen sponsrar dem västar som visar deras närvaro och att de finns för att hjälpa andra.

Publicerad 20 May 2019 10:14