Kvinnorna har bland annat spelat in egna filmer med övergrepp på barn (arkivbild).

Kvinnorna har bland annat spelat in egna filmer med övergrepp på barn (arkivbild). Foto: Ritzau Scanpix/MATT HOUSTON

Kvinnor misstänks ha spelat in barnporrfilmer

Upptäcktes vid husrannsakan

SVERIGE. Tre män och tre kvinnor i Sverige åtalas för att ha ingått i en stor barnporrhärva. Kvinnorna har bland annat spelat in egna filmer med övergrepp på barn. En av de åtalade är en flerbarnsmamma från Blekinge.

Kvinnorna kan sägas ha varit "producenter" medan männen konsumerat materialet. Övergreppen har skett både fysiskt och via internet, både i Sverige och utomlands.

Tolv barn är målsägande. De åtalade kommer från Stockholm, Blekinge, Östergötland och Gävleborgs län. Missatnkarna gäller, våldtäkt mot barn, sexuella övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och kränkande fotografering.

Polisen kom de misstänkta på spåren efter en husrannsakan i Stockholm. Där hittades material som kan kopplas till barn hemmahörande i södra Sverige.

– I juli 2018 tog Noa över ärendet, då vissa av gärningarna skett utomlands. Vi har under utredningsarbetet haft god samverkan med flera polisregioner och spansk och maltesisk polis, säger Liz Berglund, polisinspektör vid nationellt it-brottscentrum, i en kommentar.

Publicerad 08 May 2019 14:31