Räddningstjänsten kunde efter en inledande släckningsinsats inte rädda villan. De kunde bara kontrollera brandförloppet och se till att elden inte spred sig vidare.

Räddningstjänsten kunde efter en inledande släckningsinsats inte rädda villan. De kunde bara kontrollera brandförloppet och se till att elden inte spred sig vidare. Foto: Rickard Gustafsson

VIDEO: Stellan hann få ut barnen och kaninen i sista stund

Husägaren hann att få ut sina barn och kanin

SKOGABY. Brandförloppet i det 110 år gamla huset, tidigare Kattarps skola, blev snabbt och våldsamt. På bara några minuter blev villan övertänd och räddningstjänsten kunde snabbt konstatera att huset var bortom räddning. Inga människor skadades i branden.

Av
Rickard Gustafsson

Vid 16.30 på tisdagseftermiddagen inkom larm om en villabrand i Skogaby till räddningstjänsten. Styrkor från Laholm, Våxtorp och Hishult ryckte ut och när första styrkan kom till platsen runt 16.40 så möttes de av att lågor slog ut från flera fönsterpartier.

Strax dessförrinnan hade villaägaren kommit hem och känt att det luktade rök, men inte kunnat lokalisera var röklukten kom ifrån.

– Jag hann att få ut barnen, suckar Stellan Nilsson som ägt och bott huset i fem år.

Han berättar för LT, samtidigt som lågorna frenetiskt ödelägger hans hem, att undervåningen var färdigrenoverad och att han gett sig i kast med att renovera ovanvåningen.

– Det känns som att renoveringen av övervåningen får en lång paus, just nu är det en enplansvilla, säger han ironiskt och med en stor portion galghumor.

En stund senare rasade hela den västra väggen i villan.

– Det är tragiskt varenda gång man är med något sånt här. Det var ett mycket hastigt brandförlopp och allt talar för att branden startade utvändigt, tog sig upp för fasaden, och fick fäste i takfoten, säger räddningsledaren Pelle Pettersson på Räddningstjänsten i Laholm.

Villan, som alltså numera är en privatbostad, fungerade enligt vittnen på plats som skola fram till 1960-70-talet – Kattarps skola.

Grannen Ingvar Andersson berättar att hans farmor städade på skolan i mitten av 60-talet och att han har en hel del minnen från den gamla skolan.

– Jag bor på andra sidan och kände röklukten. Jag skulle ut med hundarna och då såg jag att det brann, säger han samtidigt som räddningstjänsten gick in i stabsmöte.

Pelle Pettersson konstaterar en stund senare, med facit i hand, att det egentligen var kört redan när de kom till platsen och kunde bara bevaka området och låta huset brinna ner till grunden..

– Vi försöker alltid göra en insats och rädda det som går att rädda, men branden var väldigt snabb och intensiv.

På grund av den starka blåsten uppstod ett par flygbränder där glöd från villan spred sig 100-150 meter i vindriktningen mot riksväg 15. En del av styrkan fick därmed koncentrera sig på att hindra elden från att sprida sig ytterligare.

Under natten till onsdag och fram till morgonen bevakade Hishultsstyrkan branden som kommer att kräva tillsyn flera dagar framöver.

Publicerad 28 April 2019 00:00