Johannes Bolvede och Anna Bengtsson samlar nu Skånes bästa utflyktsmål på en ny sajt.

Johannes Bolvede och Anna Bengtsson samlar nu Skånes bästa utflyktsmål på en ny sajt. Foto: Privat

De kartlägger Skånes bästa utflyktsmål: "Finns fantastiska platser"

Hämtade inspiration i USA

SKÅNE.

Under den halvårs långa vistelsen i USA för friluftsentusiasterna och paret Anna Bengtsson och Johannes Bolvede gick tankarna hem till Skåne. Där saknades en sajt över utflyktsmål. "Det fanns mängder i USA, så vi ville göra en guide över Skånes alla fantastiska utflyktsmål", säger Anna Bengtsson.

Med ett stort friluftsintresse och under ett halvår i Portland USA upptäckte Anna Bengtsson och Johannes Bolvede att det fanns ett hål att fylla på hemmaplan. Så gott som varje helg åker Malmöparet på utflykt i Skåne, både på endagsturer men ibland även på vandringar med tältövernattningar.

– Det finns sajter för specifika vandringsleder, men inte någon som samlar olika utflyktsmål. Sådan sidor fanns det massor av i USA och vi tänkte att vi ville göra något hemma i Skåne för att sprida alla fantastiska platser som finns att besöka här, säger Anna Bengtsson.

På sajten utisyd.se har de samlat bland annat vandringsleder, cykelsträckor, tältmöjligheter och kaféer och fik.

– En stor del av att vara på utflykt är ju att äta och fika gött, säger Anna Bengtsson och skrattar.

Platserna har de själva besökt. Men tanken och förhoppningen är att de ska få tips från andra vandrings- och utflyktsentusiaster.

– På så vis kan vi bredda oss.

Vem tänker ni att guiden är för?

– För de som gillar utflykter. Vi utgår ju lite från vandringen, men man behöver inte vara den som vandrar flera mil i stöten. Ofta går vi sträckor på sju-åtta kilometer under en dagsutfklykt. Men vi har fått till oss att fler vill ha tips om kortare sträckor med, vilket vi tittar på. Allt fler väljer också bort långresor för att minska flygandet, så det känns som att det här kan intressera många. Man behöver inte åka utomlands utan kan upptäcka fantastiska platser i Skåne.

När fick du senaste en wow-upplevelse på tur i Skåne?

– Allra senast var vid Hovs hallar där jag inte varit sedan barn. Det blåste jättemycket och vågorna slog mot klipporna. Det var helt fantastiskt! Att ingen har fått mig att upptäcka den platsen tidigare är ju inte klokt! Nu kan vi tipsa vidare om det.

Publicerad 19 April 2019 07:00