Sigge och Elton vid första mötet utanför magen.

Sigge och Elton vid första mötet utanför magen. Foto. Privat

Deras liv höll på att ta slut innan det börjat – fick akutopereras inuti magen

Tvillingarna Sigge och Elton drabbades av Tvillingtransfusionssyndrom

NÄR LIVET VÄNDER. Tvillingarna Sigge och Elton har ett alldeles särskilt band till varandra. De har inte bara delat samma moderkaka i nio månader. De har även tillsammans genomlidit sitt livs största trauma – innan de ens fötts."De är tuffa killar. De hade bestämt sig för att överleva", säger mamma Pauline Persson.

De senaste två åren har inneburit många tvära kast för familjen Persson/Sjöstrand. När mamma Pauline och pappa Fredrik träffades 2017 kunde de inte i sin vildaste fantasi föreställa sig att de skulle vara där de är idag.

Hon var då den ensamstående mamman som satsade hårt på karriären och som inte skulle ha fler barn. Han var företagsledaren som absolut inte skulle köpa annonserna hon kom för att sälja.

– När vi såg varandra sa det bara klick. Jag kom ut från mötet med fem sålda helsidor och ett telefonnummer, berättar Pauline Persson.

Strax därefter var paret på sin första dejt och inom loppet av ett par månader hade de flyttat ihop och väntade barn.

Tidigt i graviditeten började Pauline må dåligt. Hon blev snabbt stor och mådde mycket mer illa än vid sin första graviditet. I vecka sju begärde paret ett första ultraljud för att se så att allt stod rätt till.

– De kunde då se ett hjärta som slog fint och vi var överlyckliga över att snart kunna berätta för familjen.

När vecka tolv äntligen var passerad och släkten underrättad om vad som väntade var det dags för nästa ultraljud.

– Jag var helt övertygad om att de drev med oss när de sa att de såg två hjärtljud. Det gick inte att ta in.

Då graviditeter med enäggstvillingar är betydligt mer riskfyllda än en vanlig graviditet lades det upp ett schema för täta återkommande kontroller. Fram till vecka 23 såg allt bra ut med de båda pojkarna som växte i magen.

– När vi skulle på den veckans ultraljud kände jag att något var fel. Båda barnen sparkade och jag mådde egentligen inte dåligt, men det kändes som att något förändrats.

På ultraljudet bekräftades Paulines farhågor.

Tvillingarna hade drabbats av Tvillingtransfusionssyndrom, TTTS, som innebär att det uppstår en obalans mellan fostrens blodcirkulation. Det gör att den ene tvillingen, genom den gemensamma moderkakan, ger allt till den andra tvillingen.

När syndromet upptäcktes hos Paulines och Fredriks barn var tillståndet redan långt framskridet. Det rörde sig om dagar innan det skulle vara för sent. Den ena tvillingen höll på att stänga ner alla organ till följd av näringsbrist och den andra till följd av att belastningen med att pumpa runt dubbelt så mycket blod och fostervatten blev för stor.

– Vi låg på en trea på en femsiffrig skala. Hade det nått fyra hade det inte gått att rädda båda, berättar Pauline.

Mamma Puline med de båda killarna strax efter hemkomst.

Mamma Puline med de båda killarna strax efter hemkomst. Foto. Privat

Att komma hem med ett barn i en kista var inte ett alternativ

Trots att familjen fick komma till snabbt var läget kritiskt när de nådde Huddinge, som är det enda sjukhuset i Sverige som utför den här typen av operationer. Barnen skulle genomgå avancerad laserkirurgi inuti mammas mage, men det fanns inga garantier för att det skulle lyckas. Pauline och Fredrik ombads därför skriva på ett papper som gav läkarna mandat att rädda det som räddas kunde och i värsta fall abortera det svagaste fostret om det ansågs nödvändigt.

– Det är det starkaste minnet jag har från hela den här händelsen. Jag bröt ihop fullständigt. Att komma hem med ett barn i en kista var inte ett alternativ för oss, säger Pauline.

Under operationen brändes ett stort antal blodkärl som kopplade de båda barnen till varandra och den ena tvillingens hinnsäck tömdes på hela 2,6 liter fostervatten.

Operationen var framgångsrik men faran var långt ifrån över. Efteråt låg utmaningen i att hålla kvar Sigge och Elton i magen i länge det bara gick.

– I veckor tilläts jag inget annat än att ligga i sängen platt på rygg. Jag fick knappt gå på toaletten.

Det skulle dock visa sig att Sigge och Elton trivdes bra där de låg i varsin hinnsäck med lagom mycket vatten.

– Det blev till slut att vi fick vräka dem i vecka 33. Moderkakan hade inte mer näring att ge och de hade inte alls några planer på att komma ut.

Den tuffa starten till trots repade sig de båda pojkarna snabbt och redan efter åtta dagar på neonatal tilläts hela familjen att åka hem.

Idag är Sigge och Elton sju månader gamla och väger lika mycket tillsammans som sin femåriga storasyster Dixi.

Av krisens om en gång var märks inte mycket.

– Som alla småbarnsföräldrar lider vi av lite sömnbrist, men annars är det hur bra som helst. Den här första tuffa tiden har verkligen fått oss att växa samman och bli starka som familj.

Sigge och Elton är i dag två välmående grabbar på närmare 9 kilo var.

Sigge och Elton är i dag två välmående grabbar på närmare 9 kilo var. Foto. Privat

Hela familjen samlad.

Hela familjen samlad. Foto. Privat

Publicerad 14 April 2019 00:00