tibor13 - stock.adobe.com

Läkarnas larm: Mamman kan döda sitt barn

Socialen lät kvinnan träffa sonen ändå

LUND. Läkarna slog larm om att mamman låg bakom sonens sjukdomstillstånd. Trots det fick kvinnan träffa pojken igen. Nu misstänks mamman för synnerligen grov misshandel. Polisen misstänker även att hon skrivit brev till en anhörig eller vän om att ljuga för att få henne släppt ur häktet.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Läkarna på Skånes universitetssjukhus i Lund slog tidigt larm till socialen och varnade för att de trodde att det var mamman som orsakade de ständiga kräkningarna och diarrén som höll på att döda pojken. Så länge personal var på plats blev pojken bättre och bättre, men lämnades mamman ensam med pojken blev pojken direkt akut sjuk igen.

Till socialen sa läkarna att det var ett direkt hot mot pojkens liv om mamman fick träffa honom fler gånger, eftersom de inte visste om han skulle överleva om han insjuknade en gång till. Läget var extremt kritiskt och läkarna ville ha en garanti att mamman inte skulle få träffa barnet mer.

Omedelbart omhändertagande gick inte socialen med på, istället kom de överens med mamman att hon inte fick komma till sjukhuset. Några dagar senare slog sjukhuset larm om att mamman var på väg till pojken, men efter diskussion ändrade hon sig.

Så fort pojken blev förflyttad från Lund till ett annat sjukhus i södra Sverige tillät socialen mamman att träffa pojken igen. Orsaken var att förbudet om att få träffa barnet endast gällde SUS i Lund. Kort därpå greps, anhölls och häktades mamman för synnerligen grov misshandel.

Åklagaren hävdar att mamman medvetet förgiftat sitt barn. Orsaken ska vara att hon lider av Münchhausen by Proxy, vilket innebär att hon medvetet skadat sitt barn mycket allvarligt för att få uppmärksamhet.

Polis och åklagare konstaterar att mamman köpt stora mängder laxermedel och man misstänker att det är när hon gett pojken det som han blivit så sjuk.

Kvinnan nekar till brott och säger att hon lidit av ätstörningar och därför själv använt laxermedlet.

Polisen misstänker även att kvinnan försökt att få en vän eller anhörig att ljuga för att hon ska komma ut från häktet. Beviset för detta ska vara ett beslgataget brev som kvinnan skrivit.

"Jag vet att du kan göra detta för mig, jag behöver dig som aldrig förr" skriver den misstänkta kvinnan och fortsätter:

"Berätta även att ni sett mig ta Laktulos".

Rättegången pågår i sex dagar och dom kommer efter påskhelgen.

Lokaltidningen har sökt socialtjänsten i kvinnans hemkommun i södra Sverige för en kommnetar.

Publicerad 13 April 2019 00:00