Ett tiotal kvinnor har opererat bort sina implantat framför allt på grund av smärtor.

Ett tiotal kvinnor har opererat bort sina implantat framför allt på grund av smärtor. Foto: Adobe Stock

Tusen skånska kvinnor har steriliserats med kritiserat implantat

Medicinsk rådgivare: "Vad kan vi nu göra i detta läge?"

SKÅNE. Totalt har cirka 1000 kvinnor i Skåne fått steriliseringsimplantatet Essure. Det är fortfarande oklart hur många av dem som lider av biverkningar. Region Skåne behöver bli bättre på att följa upp biverkningar med medicintekniska produkter.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Enligt en kartläggning som Sveriges Radio har gjort har ett tiotal kvinnor opererat bort sina implantat framför allt på grund av smärtor. Men det finns inga siffor som visar exakt hur många kvinnor som upplever biverkningar efter att ha steriliserats med Essure-metoden.

Rutinerna för att registrera komplikationer och biverkningar med medicintekniska produkter behöver förbättras, menar Sven Oredsson som är medicinsk rådgivare vid Region Skåne.

– När det gäller läkemedel så har vi väldigt goda processer för att följa upp biverkningar. När det gäller medicintekniska produkter så ligger vi efter.

Sven Oredsson säger till radion att det finns all anledning att dra lärdomar av exemplet Essure.

– Jag ser skäl till att vi tittar närmare på området och förstår bättre. Infördes metoden på ett bra sätt? Eller framför allt: Vad kan vi nu göra i detta läge för att möta de här kvinnorna på ett professionellt sätt.

På Centralsjukhuset i Kristianstad har det gjorts 700 steriliseringar med Essure-metoden sedan 2007. Sedan 2014 har Ängelholms sjukhus och Lasarettet i Helsingborg gjort sammanlagt 262 steriliseringar med hjälp av implantatet.

Publicerad 10 April 2019 06:00