Snö och minusgrader är på ingång.

Snö och minusgrader är på ingång. Foto: Ritzau Scanpix/Bebeto Matthews

Efter vårvärmeböljan – nu kommer snön

Aprilvädret levererar ett rejält bakslag

SKÅNE.

I helgen nosade temperaturen på 20-gradersstrecket. Redan i kväll kan det bli snö. "Det har dragit ned kall luft, som kan ge snöbyar i flera dagar", varnar meteorolog Sandra Andersson på SMHI.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Många var ute helgen och njöt av vårvärmen i helgen. Vinterdäck skiftades till sommardäck och blommor planterades. Kanske vara båda aktiviteterna förhastade, för nu hotar SMHI med minusgrader och snö.

– Idag har vi haft kall luft i hela landet som gett en hel del snöbyar så långt söderut som i Stockholm, och de är på väg ned till er, säger Sandra Andersson.

– Redan under kvällen kommer det att komma en del snö i Blekinge och det vädret kan också vandra ner till norra Skåne, förutspår Sandra Andersson.

Fortsättningsvis under veckan kommer det fortsätta att vara temperaturer kring nollstrecket och det kan plötsligt bildas snöbyar, som dock troligen inte ger några större mängder. Det är inte omöjligt att några millimeter lägger sig, men förmodligen kommer det att smälta dagtid, då temperaturen når upp till ett par enstaka plusgrader.

Våren är trots allt på frammarsch och trots bakslaget visar statistiken att det faktiskt varit litet varmare än normalt.

– Statistiken från första mars och framåt visar på en något högre dygnsmedeltemperatur än normalt, och att det kommer sådana här bakslag är inte förvånande. Det är därför det heter aprilväder, förklarar Sanra Andersson.

Publicerad 09 April 2019 00:00