Sanna Hjalmarsson, Nyhetschef Lokaltidningen

Sanna Hjalmarsson, Nyhetschef Lokaltidningen

"Telefonen ringde – sedan stannade tiden"

Det finns dagar i livet vi aldrig kommer glömma

NÄR LIVET VÄNDER. Det finns dagar i livet som får en att stanna upp, tänka till och kanske byta riktning. Ibland leder dessa dagar till något bättre – ibland inte. Men ofta blir det något helt annat.

Dagarna jag pratar om är de dagar som man aldrig glömmer. De dagar som man minns exakt var man var och vad man gjorde – precis där och då.

För mig är den dagen 1 november 2011.

Jag satt på jobbet och hade precis avslutat en artikel när telefonen ringde.

Det var min pappa i andra änden.

Han sa hej, jag sa hej. Sedan blev det tyst.

Instinktivt slängde jag snabbt ur mig frågan om något hänt.

Sedan stannade tiden.

På bråkdelen av en sekund förändrades min värld. Allt jag någonsin trott på och tagit för givet raserades i tre ord.

Linnea dog inatt.

Linnea – min lillasyster som dog 20 år gammal. Inte till följd av något brott eller någon olycka, utan till följd av något så simpelt som maginfluensa.

Det var i alla fall vad vi trodde – under lång tid.

Maginfluensan var det som blev den slutliga dolkstöten den där tisdagsmorgonen för över sju år sedan. Obduktionen visade dock att hon under en längre tid kämpat mot en obehandlad diabetes som sakta brutit ner hennes kropp.

För mig var min lillasyster min katalysator. Hon lockade fram mina bästa sidor och fick mig att vilja vara den bästa versionen av mig själv. Hon var mitt solsken även när det regnade.

Den 1 november 2011 tog hennes liv slut och mitt liv fick en helt ny riktning.

Utan min Linnea var jag tvungen att lära mig leva med en ny version av mig. En version jag inte kände och inte alltid tyckte om. Men en version som gjort mig till den jag är i dag på både gott och ont.

Sorgen och saknaden efter Linnea kommer aldrig att försvinna. Men erfarenheten av att förlora någon och ta sig igenom den första allra mörkaste tiden har gjort mig starkare och hjälpt mig att än en gång finna styrkan och viljan att vara den bästa versionen av mig själv.

Den 1 november 2011 var dagen då mitt liv vände. När var din?

I serien "När livet vänder" kommer vi möta flera starka berättelser om vad som sker när det oväntade plötsligt händer.

Har du en historia att berätta? – tveka inte att höra av dig till oss på nyhetsdesk@lokaltidningen.se, märk mejlet "När livet vänder".

Publicerad 07 April 2019 00:00