Nils

Nils "Väder-Nils" Holmqvist. Foto: Jan Danielsson, SVT

"Väder-Nils" ska bestiga 6 000 meter högt berg i Himalaya

"Är man född på Söderslätt så är det inte så att man har det i blodet direkt"

ANDERSLÖV.

Meteorologen Nils "Väder-Nils" Holmqvist åker snart till Himalaya för att inför tevekamerorna bestiga ett över 6000 meter högt berg tillsammans med bland annat Mikael Persbrandt och Dominika Peczynski. "Vi som deltar har bara träffats som grupp en gång och då hade vi roligt ihop, men vi får se hur det blir där borta med alla påfrestningar", säger 33-åringen från Anderslöv.

Av
Markus Celander

När TV4 frågade Nils Holmqvist om han ville vara med i deras nya satsning ”Expeditionen” tvekade han inte.

– Det finns så mycket som talar för att det blir ett superspännande äventyr. En sådan här chans får man bara en gång i livet, antar jag.

Expeditionen leds av äventyraren Johan Ernst Nilson och övriga deltagare förutom ”Väder-Nils” är skådespelaren Mikael Persbrandt, idrottaren Sanna Kallur, artisten Josefin ”Little Jinder” Jinder, före detta Army of Lovers-medlemmen Dominika Peczynski samt Dramatenregissören Stefan Larsson.

Hur tänkte programmakarna när de satte samman den gruppen?

– Det känns inte som att de tänkt över huvud taget. Det är en spretig grupp. Vi har bara träffats under en dag nyligen och då funkade det väldigt bra, mycket skämt och skratt. Och samtidigt är detta ju inget program där man ska slå ut varandra och vinna, det finns inget pris.

– Men vi får se hur det funkar där borta på 6000 meters höjd och man har ont i huvudet, är dålig i magen, kall och trött och utan alla bekvämligheter som man är van vid.

Expeditionen till Himalaya: Nils Holmqvist, Stefan Larsson, Little Jinder, Johan Ernst Nilson, Dominika Peczynski, Mikael Persbrandt och Sanna Kallur.

Expeditionen till Himalaya: Nils Holmqvist, Stefan Larsson, Little Jinder, Johan Ernst Nilson, Dominika Peczynski, Mikael Persbrandt och Sanna Kallur. Foto: Göran Thulin

Har du någon erfarenhet av att bestiga berg?

– Är man född på Söderslätt så är det inte så att man har det i blodet direkt. Anderslöv ligger 42 meter över havet och nu ska vi lägga på drygt 6000 meter till. Det närmsta jag kommer på är att jag åkt skidor i Åre en gång. Det var tråkigt att åka skidor, men Åre var vackert. Hoppas dock att Himalaya är ännu mer storslaget.

Du är meteorolog på SVT, vad tycker de om att du är med i ett TV4-program?

– De tycker bara att det är kul. Det är mindre konstigt än att TV4 över huvud taget bjöd med mig.

Du är ju folkkär, en kändis?

– Ha! Jag identifierar mig inte som folkkär och känd och känd, det är mest äldre SVT-tittare som känner igen mig, och mest hemma i Skåne som de hälsar på mig när jag cyklar förbi. Unga människor idag konsumerar oftast nyheter på annat sätt.

Du kallas ”Väder-Nils” och ”Snygg-Nils”. Vilket föredrar du?

– ”Väder-Nils” kallas jag oftast. Det låter platt, som att jag bara är mitt yrke. ”Snygg-Nils” låter ytligt. Jag bryr mig inte så mycket om vilket.

Du bor i Stockholm. Besöker du ofta din hemby Anderslöv?

– Väldigt sällan. Mina föräldrar har flyttat till Lund och även mina kompisar har flyttat från Anderslöv.

"Expeditionen" visas på TV4 i höst.

Publicerad 19 March 2019 00:00