Färgen på rosten har hunnit djupna sedan hset byggdes.

Färgen på rosten har hunnit djupna sedan hset byggdes. Arkivfoto: Åse-Marie Nilsson

Omtalat rosthus utnämnt till årets fulaste byggnad

Kasper kalkon-priset delas ut i dag

MALMÖ. Kvarteret Sofia får Kasper kalkon-priset, som varje år delas ut till årets fulaste byggnad. Av totalt 6 020 röster föll 1 271 på rosthuset mittemot Rörsjöparken.

Av
Åse-Marie Nilsson

Marek Stefaniak

Kvarters rostiga fasad har väckt känslor, men enligt MKB var det deras mest populära hus att flytta in till under förra året. De menar att utformningen och uppmärksamheten i media har bidragit till det stora intresset för de 166 bostäderna i det nybyggda huset.

Initiativtagare till Kasper kalkon-priset är organisationen Arkitekturupproret och vinnaren utses genom en omröstning på Facebook. Priset delas ut samma dag som Sveriges Arkitekter delar ut Kasper Salin-priset – ett av Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris som tidigare bland annat tilldelats station Triangeln i Malmö.

Emma Cedermarker, fastighetschef på MKB, gläds åt priset.

– Vi är övertygade om att vår fula ankunge förvandlas till en vacker svan när cortenstålet i fasaden fått rosta klart, säger hon.

Hon berättar att kvarteret Sofia är en av MKB:s mest påkostade satsningar, där kvalitet och utformning har prioriterats.

– Och huset är faktisk oerhört populärt redan idag. Tusentals Malmöbor köade till de 166 lägenheterna. Aldrig tidigare har så många sökt lägenhet i ett enskilt hus hos oss.

Vissa personer är kritiska till placeringen i Rörsjöstaden, som är Malmös arkitektonsikt mest enhetliga område med sina sekelskifteshus. Emma Cedermarker påpekar att var tid har sin egen arkitektoniska charm.

– Staden och dess arkitektur måste givetvis, precis som allt annat, få utvecklas med tiden. Vi går ju inte fortfarande omkring i cylinderhatt, lyssnar på trattgrammofon och kör runt i T-Ford.

Publicerad 19 March 2019 11:16