Natasha och Radosav Bogojevic i Kvidinge fick bygglov beviljat 2011. Åtta år senare har de fått beskedet att de måste riva tillbyggnaderna, bland annat hela den gråa längan som syns i bakgrunden. Detta eftersom bygg- och miljönämnden dragit in bygglovet i efterhand.

Natasha och Radosav Bogojevic i Kvidinge fick bygglov beviljat 2011. Åtta år senare har de fått beskedet att de måste riva tillbyggnaderna, bland annat hela den gråa längan som syns i bakgrunden. Detta eftersom bygg- och miljönämnden dragit in bygglovet i efterhand. Foto: Mikael Öhrn

Bygglov drogs tillbaka efter ett år – tvingas lägga halv miljon på rivning

"Jag känner mig bedragen av kommunen"

KVIDINGE.

Kommunen beviljade bygglov, arbetet med att bygga till huset påbörjades och allt var frid och fröjd för Radosav Bogojevic och hans familj. Ett år senare sprack emellertid husdrömmen. Då beslöt bygg- och miljönämnden nämligen sig för att dra tillbaka bygglovet.

Av
Mikael Öhrn

Radosav Bogojevic och hans familj har bott i Kvidinge i 17 år och har under den här tiden drivit ett antal företag här, bland annat äger och driver familjen mataffären idag. När de vid förra decennieskiftet föll för ett hus och slutligen beslöt sig för att köpa det, behövde de göra en del renoveringar på fastigheten. Bland annat skulle befintligt garage rivas och ett nytt byggas på samma plats, men familjen ville även bygga ett uterum, förråd och en ovanvåning ovanpå garaget.

Radosav Bogojevic ansökte om bygglov och beviljades detta av kommunen. Arbetet med att riva det gamla och bygga det nya påbörjades tämligen omedelbart. När i princip sista spiken slagits i återkom bygg- och miljönämnden för att meddela att bygglovet var indraget.

Det visade sig att när ärendet hade varit ute på yttrande ska inte samtliga grannar ha ansett att de ska haft möjlighet att lämna sitt yttrande ett år tidigare. Ärendet har därefter dragits i långbänk och efter att ha varit och vänt hos länsstyrelsen två gånger fattade kommunen slutgiltigt beslutet att dra in bygglovet helt flera år senare. Nu på grunden att åtgärderna ska ha avvikit från gällande detaljplan från 1940.

– Jag känner mig bedragen av kommunen. Jag gör renoveringar som kostar miljoner, har papper på allt och sen efter åtta år har jag inte längre bygglov, säger Radosav Bogojevic.

Kostnaden för att riva den över 200 kvadratmeter stora tillbyggnaden, i form av framför allt ett stort garage och ett stort förråd, kommer att landa på 400 000 kronor. Ovanpå det har han förlagts med vite på 100 000 kronor om rivningen inte genomförs innan den 18 september i år, plus en månatlig avgift på 10 000 kronor fram till dess.

– Jag mår väldigt illa. Varje dag jag går in och ut ur huset har jag ont i magen. Jag bara tänker: "ska jag riva allt det här", säger Radosav Bogojevic.

Han har förgäves försökt hitta fram till andra alternativ, bland annat har takhöjden sänkts i efterhand, men har fått kalla handen av kommunen.

– Det finns andra möjligheter, men kommunen vill inte använda dem. Istället vill de bara använda musklerna, säger Radosav Bogojevic.

– Det finns statistik, som jag har fått av kommunen, som visar att på 150 år har det inte rivits en enda fastighet i Kvidinge eller i Åstorps kommun. Till och med när det är fastigheter som har byggts svart, har böter delats ut och sen har man fått bygglov i efterhand. Varför ska jag bli den första? Vad är det som är så speciellt med mig? Jag har ju haft alla bygglov, fortsätter han.

Ärendet gick slutligen upp till mark- och miljödomstolen som dömde i kommunens favör. Enligt domen ska de lovsökta åtgärderna innebära en avvikelse från planbestämmelserna. Därför anser den att det saknas förutsättningar att ens meddela bygglov enligt ansökan.

– Båda jag och min fru är förstörda psykiskt. Man lägger sig med mardrömmar och vaknar med mardrömmar. Jag trodde någon klok person skulle lösa detta. Jag har inte gjort något fel. Varför ska min familj behöva lida när det är kommunen som har gjort fel?

Publicerad 19 March 2019 12:03