Nu är det formella beslutet om att sockerbruket i Arlöv läggs ner taget.

Nu är det formella beslutet om att sockerbruket i Arlöv läggs ner taget. Foto: Cucumber

Anrika sockerbruket flyttar – kostar en miljard kronor

Minskning av personal ska ske genom flytt och naturlig avgång

ARLÖV/ÖRTOFTA.

Nu har det formella beslutet tagits om att samla den svenska sockerproduktionen till Örtofta. Det innebär att raffinaderiet i Arlöv stänger.

Av
Lena Karlsson

Det är Nordzucker som satsar en miljard kronor i projektet som beräknas vara genomfört år 2021.Men innan fabriken i Arlöv stängs ska en rad stora investeringar göras.

Det handlar om allt från nya produktionsmetoder och ny teknik till ”en stor satsning på miljön” som det står i pressmeddelandet där nyheten presenteras.

I år slutförs en omfattande modernisering av Örtoftas sockerbruk. De kommande åren kommer bolaget göra ombyggnader i paketeringen och uppföra höglager och en lösnings- och sirapsanläggning.

– Jag är såklart mycket glad att vi med beslutet och i tätt samarbete med våra betodlare, säkerställer att leveranserna av svenskt socker till våra kunder tryggas för framtiden, säger Katarina Silfversparre, vd för Nordic Sugar AB.

Men flytten från Arlöv till Örtofta innebär också neddragning av personal. Detta ska enligt vd:n bland annat hanteras genom naturlig avgång.

– Konsolideringen innebär en minskning av antalet medarbetare i Sverige och det betyder otroligt mycket för mig att vi kan hantera den och stängningen av fabriken i Arlöv med intern rörlighet och naturlig avgång.

Nordzuckers operativa chef, Axel Aumüller, ser fram emot förändringen som innebär en betydande besparing.

– Vi har kommit långt i planeringsarbetet och jag ser fram emot att vi nu är redo för nästa etapp. Med konsolideringen säkerställer vi inte bara en långsiktigt hållbar struktur i Sverige, vi får en modern fabrik med effektiv och resurssnål produktion och dessutom betydande besparingar på sikt. Ett viktigt steg i vår positionering som en stabil, lönsam och konkurrenskraftig aktör på sockermarknaden, säger han.

Publicerad 19 March 2019 11:39