Utan koll på bostadsrättsföreningens ekonomi är det svårt att bedöma vad som är rimligt att betala för bostaden.

Utan koll på bostadsrättsföreningens ekonomi är det svårt att bedöma vad som är rimligt att betala för bostaden. Foto: Mostphotos.com

Prischock kan vänta bostadsrättsägare

"Många köpare missar att sätta sig in i föreningens ekonomi"

SVERIGE.

Många struntar i att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi innan ett bostadsköp. Det visar en Sifo-undersökning från Swedbank och sparbankerna. Något som kan få konsekvenser.

Av
Andreas Holm

Utan koll på bostadsrättsföreningens ekonomi är det svårt att bedöma vilket pris som är rimligt att betala för bostaden. Exempelvis kan en dåligt skött ekonomi innebära högre bostadskostnader på sikt.

Fler än fyra av tio köpare tar inte häsyn till föreningens ekonomi innan de slår till i en bostadsaffär och cirka 29 procent struntar helt i att läsa en årsredovisning inför bostadsköp.

– Med koll på föreningens ekonomi är det enklare att bedöma hur mycket som är rimligt att betala för bostadsrätten. Det blir också enklare att planera för sin framtida ekonomi och undvika oväntade avgiftshöjningar, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, till Svensk Byggtidning.

"Många nöjer sig kanske med att läsa objektsbeskrivningen."

En bostadsrättsförenings ekonomi påverkar alla medlemmar. Om föreningen har lån och räntorna stiger kan det innebära en högre månadsavgift. Saknar föreningen även eget sparande kan reparationer bli en dyr affär som drabbar alla bostadsrättsinnehavare.

– Många köpare missar tyvärr att sätta sig in i bostadsrättsföreningens ekonomi och nöjer sig kanske med att läsa objektsbeskrivningen. Då riskerar man att gå miste om viktig information om föreningens lån, sparande och framtida renoveringar som alla har inverkan på framtida avgifter och räntor för den enskilde bostadsrättsinnehavaren, säger Arturo Arques, som tipsar att be köpare om en ekonomideklaration av bostadsrättsföreningen.

Publicerad 15 March 2019 06:00