Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto: Ocskay Bence/Adobe Stock

Nytt unikt koncept: Yngre, äldre och nyanlända ska bo tillsammans

Helsingborgshem satsar på tydligt integrationsboende

HELSINGBORG.

I det tidigare vårdboendet på Fredriksdal ska tre olika målgrupper med vitt skilda erfarenheter av livet bo tillsammans. Konceptet är helt unikt i landet.

Helsingborgshems nya satsning kan sägas lägga tonvikten vid integration och att bryta ofrivillig ensamhet.

Det är det före detta vårdboendet Fredriksdalshemmet som ska renoveras om till 51 lägenheter. Tre olika målgrupper kommer att bo tillsammans: 70-plussare, människor i åldern 18 till 25 år samt personer med utländsk härkomst som nyligen har fått permanent uppehållstillstånd (också i åldern 18-25).

Konceptet kallas Sällbo och enligt Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem, är Helsingborg först ut i landet att i samma boende sammanföra de här tre olika grupperna.

Samtliga hyrestagare kommer att ha egna lägenheter men det kommer att finnas en hel del gemensamma utrymmen, såsom gemensamma kök, film- och spelrum, konstateljé, yogarum och så vidare.

– Genom sociala aktiviteter hoppas vi öka sammanhållningen och integrationen mellan olika grupper i samhället. Något vi tror kommer att leda till ett trivsammare och aktivare liv när vi skapar naturliga mötesplatser för grupper som annars kanske sällan får tillfälle att mötas, säger Dragana Curovic.

Alla som flyttar in på Sällbo ska minst två timmar i veckan delta i, eller själv anordna, gemensamma aktiviteter och det kommer att finnas en värd som stöd och inspiration. Eftersom den sociala aspekten av boendet står i fokus kommer lägenheterna inte att hyras ut baserat på köpoäng, utan genom intresseanmälan och personliga intervjuer.

Drygt hälften av de sammanlagt 51 lägenheterna hyrs ut till 70-plussare. Intresseanmälan för att hyra en lägenhet öppnar nu och fram till och med den 31 mars kommer Helsingborgshems befintliga hyresgäster på Fredriksdal i åldern 70 plus som uppfyller kraven att få förtur till 15 av lägenheterna i Sällbo.

Planerad inflytt blir 1 december i år.

Publicerad 10 March 2019 00:00