Tomas Olsson ska avverka 60 mil genom Sverige.

Tomas Olsson ska avverka 60 mil genom Sverige. Foto: Adobe Stock samt privat

Tomas ska springa från Stockholm till Helsingborg

Hoppas få in 200 000 till cancerforskning

HELSINGBORG/ÖRKELLJUNGA.

60 mil till fots genom Sverige, med start i Stockholm och målgång i Helsingborg. Det är Tomas Olssons plan för de närmaste månaderna.

Av
Sarah Bernshed

Målet är att samla in minst 200 000 kronor till Cancerfonden.

– Vi har tyvärr haft mycket cancer i familjen genom åren, bland annat drabbades min mamma och min svärfar. Efter att ha sett det på så nära håll under många år så vill jag göra något. Det behövs mer pengar till cancerforskningen och jag vill bidra på de sätt jag kan, säger Tomas Olsson, 49.

Den 28 april startar Tomas resa till fots från Stockholm och planerad målgång är den 2 juni i Helsingborg. Planen är att avverka en snittsträcka på 2,5 mil per dag.

– Jag kommer att vara ute på vägarna i drygt en månad och springa två dagar och vila en dag.

Just nu handlar mycket om förberedelser.

– Det är mycket att tänka på med boende och praktiska detaljer. Sedan tränar jag också förstås. För självklart blir det en rejäl utmaning och jag har ju aldrig gjort något liknande.

Är du en van löpare sedan tidigare?

– Löpning har jag bara sysslat med de senaste två-tre åren. Men jag sprang en halvmara för två år sedan och Helsingborg Maraton i höstas. Sedan har jag även spelat en hel del innebandy så helt otränad är jag väl inte.

Målet är inte att springa så fort som möjligt utan att nå ut till så många som möjligt

– Men målet är inte att springa så fort som möjligt utan att nå ut till så många som möjligt och få in så mycket pengar det bara går till Cancerfondens forskning, säger Tomas Olsson.

På Facebooksidan "Spring för livet_Stockholm-Helsingborg" kan man redan nu följa Tomas uppladdning inför starten den 28 april.

– Jag kommer också att uppdatera efterhand när jag väl är ute och springer med var jag är och min förhoppning är att så många som möjligt ska ansluta under resans gång. Det vore fantastiskt att få sällskap om det är någon som vill hänga med bara någon kilometer eller längre. Det är bara att dyka och ansluta i så fall!

På Facebooksidan hittar man också det 90-konto som insamlingen sker via.

– Det har redan kommit in 8 000 kronor utan att jag ens har börjat springa ännu. Det känns givetvis helt fantastiskt!

Personligt

Namn: Tomas Olsson

Ålder: 49

Bor: Örkelljunga

Yrke: Jobbar på Systembolaget

Publicerad 08 March 2019 00:00