Som barn visste Rukjie inte vad kärlek var.

Som barn visste Rukjie inte vad kärlek var. "Om någon skulle tagit min hand hade jag nog svimmat av förvåning", säger hon Foto. Privat

Rukije skulle flås och kastas ut från en balkong – ingen tog henne på allvar

Nu berättar hon öppet om hederskulturen för att hjälpa andra

SKÅNE. Upprepade gånger försökte Rukije göra vuxna i omgivningen uppmärksamma på vad som hände bakom hemmets fyra väggar. Trots det fick hon ingen hjälp förrän hon på allvar fruktade för sitt liv. "Det var sista dagen innan sommarlovet och jag visste att han skulle döda mig", berättar hon.

Rukijes historia är en berättelse kantad av våld och psykisk misshandel. Under sin uppväxt i Irak fick hon från tidig ålder ensam ta hand sin psykiskt sjuka mamma.

– Hon var galen. Det var vad alla sa. Men hon var även genuint elak. När jag var fyra försökte hon lura mig att jag kunde flyga bara för att få mig att hoppa från ett tak, berättar Rukije.

Rukijes pappa hade vid det laget redan flytt till Sverige och under många år hade han ingen som helst kontakt med familjen.

– Jag var elva år gammal när han ringde och sa att vi skulle till Sverige. Jag föreställde mig att det skulle bli min räddning och att pappa skulle bli min hjälte. Så blev det inte.

I dag är Rukjie 21 år gammal och jobbar för att hjälpa unga som utsätts för våld inom familjen.

I dag är Rukjie 21 år gammal och jobbar för att hjälpa unga som utsätts för våld inom familjen. Foto. Privat

Knappt hann familjen, bestående av Rukije, hennes mamma och hennes två småsyskon, landa på Svensk mark innan paradiset byttes mot ett helvete, vilket Kvällsposten var först att rapportera om.

– Vi blev inlåsta i en lägenhet och tilläts inte gå ut förutom om vi skulle på möten vid någon myndighet eller genomgå någon hälsoundersökning och då var alltid min pappa med.

Snart eskalerade situationen från isolering till både psykisk och fysisk misshandel.

– När det kom till att misshandla och förnedra sina barn var mamma och pappa ett jättebra team. De hittade på saker vi gjorde fel bara för att kunna bestraffa oss. Jag kom ofta till skolan med blåmärken och en gång fick jag stanna hemma i flera veckor efter att ha blivit misshandlad med en sko. Pappa ville inte att avtrycken från sulan i mitt ansikte skulle avslöja honom.

När Rukije vid ett tillfälle kom till skolan med en blåtira frågade en lärare om hon hade ögonskugga. I övrigt gick hennes sargade och magra kropp obemärkt förbi.

– Att ingen reagerade på att det skulle vara något konstigt med vår familj är för mig en gåta. Jag var mager, blåslagen och hade typ inga kläder alls. Jag gjorde aldrig mina läxor och sa i princip ingenting under skoldagen, berättar hon.

I hemmet fortsatte misshandeln och förnedringen.

– Det kunde vara allt från slag och sparkar till tortyrmetoder som att inte låta oss sova eller tvinga oss att sova. Vi kunde bli instängda på våra rum utan någon chans att gå på toaletten, vilket tvingade oss att kissa där det fanns möjlighet som i papperskorgen eller garderoben. Ofta berättade han för oss hur han dödat människor i kriget och han kunde i detalj beskriva hur han skulle flå mig och kasta mig ut från balkongen om jag inte gjorde som jag blev tillsagd.

När Rukije var tolv fick hon sin mens. Hon var därmed en kvinna och lovlig att gifta bort.

– Redan första dagen ringde mina föräldrar runt till hela släkten för att berätta att jag blödde. Jag vet även att det fanns tankar på att gifta bort mig med en 38-årig kusin.

Menstruationen blev ett helvete för Rukjie. För att föräldrarna skulle kunna hålla koll på hennes cykler fick hon inte ha hand om sina mensskydd själv utan be om nytt varje gång hon behövde byta.

– När jag blödde mer än sju dagar fick min pappa för sig att jag gjort något och hotade med att ta mig till doktorn för oskuldskontroll. Jag vår tolv och visste knappt ens att jag hade ett underliv, berättar hon.

Under det dryga 1,5 år som Rukjie bodde med sina båda föräldrar i Sverige fruktade hon många gånger för sitt liv, men ett tillfälle minns hon extra tydligt.

– Den dagen hade jag utskrivna bilder på min idol Justin Bieber i ryggsäcken. När pappa hittade dem visste jag att det var slut. Han bad mig gå ut med soporna och sedan komma upp på mitt rum. Jag har aldrig haft sån dödsångest som när jag gick ner och upp för de trapporna.

Tillbaka på rummet misshandlades Rukjie så svårt att hon tappade medvetandet. Efteråt tvingades hon be fadern om ursäkt för vad hon gjort och pussa hans fötter.

Dagen innan sommarlovet mellan sexan och sjuan bestämde sig Rukjie att det fick vara nog.

– Jag hade tio minuter kvar av tiden hos kuratorn när jag insåg att om jag inte säger något nu så kommer jag aldrig tillbaka. Framför mig låg en hel sommar och om mina föräldrar tog mig tillbaka till hemlandet under lovet skulle ingen kunna rädda mig. Jag skrek rakt ut "min pappa kommer döda mig".

Rukijes slutliga rop på hjälp blev inledningen på en lång process där Rukjie placerades i flera olika jourhem. Först vid 16 års ålder hamnade hon hos en familj som hon kände att hon klickade med.

– Jag visste då inte vad kärlek var och hade aldrig i mitt liv fått en kram. Här har jag det bra. Vi är fem systrar varav endast en är biologisk dotter till min fostermamma.

Rukjie är i dag 21 år gammal och arbetar med att föreläsa om hedersförtryck och barnmisshandel för att hjälpa andra i liknande situationer. Hon driver även hemsidan och bloggen unlovedchild.com och är engagerad i föreningen Knas hemma som är en ideell ungdomsförening som syftar till att lyfta fram barns och ungas egna perspektiv och erfarenheter av samhällsplaceringar.

Med sin biologiska familj har hon ingen kontakt.

– Jag vet att de är tillbaka i Irak. Mina syskon hann aldrig ut, säger hon.

Hedersförtryck och tvångsgifte

Enligt internationella studier är konflikter om giftermål och val av äktenskapspartner ofta orsaken till att unga personer utsätts för hedersrelaterat våld. En svensk studie har visat att en vanlig orsak till att framför allt flickor och unga kvinnor hade omhändertagits på grund av hedersrelaterat våld, var att de inte själva fick välja partner och att de kände sig hotade om de inte följde familjens krav.

1 juli 2014 trädde ny lagstiftning mot äktenskapstvång i kraft, vilket innebär att det både är straffbart att tvinga någon att gifta sig och att pressa någon att gifta sig mot sin vilja.

Även försök och förberedelse till äktenskapstvång är kriminaliserat i och med den nya lagstiftningen, liksom att lura någon att resa utomlands i syfte att han eller hon ska giftas bort genom tvång eller utnyttjande.

Från och med januari 2019 gäller ytterligare skärpt lagstiftning som innebär ett förbud mot att erkänna utländska barnäktenskap.

Källa: Hedersförtryck.se (Region Östergötland)

Publicerad 08 March 2019 08:36