Foto: Privat

Kroppsaktivisten: "Vi blir matade med information om att vi ska vara smala"

Matilda övervann rädslan att visa sig i badkläder

INSPIRATION.

Ångest höll Matilda Janzon borta från stranden i nästan tio år. Nu har hon kommit över rädslan och vill genom kroppsaktivism inspirera andra att bli mer bekväma med sina kroppar.

I år har Matilda Janzon, 24 från Helsingborg varit mer på stranden än under de senaste tio åren sammantaget. Ångesten över sin egen kropp höll henne borta under lång tid. Men sedan förra sommaren har hon jobbat på att känna sig mer bekväm.

Genom Instagram, där hon delar kroppspositiva bilder, har hon inte bara själv blivit mer säker med sin egen kropp utan hon inspirerar även andra.

– Jag var trött på att alltid känna att jag behövde anpassa mig och tänka på vad andra skulle tycka. Jag kände att jag inte bara fick vara som jag är och ser ut. Det tog så mycket tid och energi att jag inte hann med det viktiga i livet, säger hon.

"Jag kände att jag inte bara fick vara som jag är och ser ut."

På sitt Instagramkonto @matildajanzonn postade hon nyligen en bild på sig själv i badkläder med konkreta tips på hur man gör stranden ångestfri. För henne själv har det krävts en hel del arbete.

– Förra sensommaren började jag strosa runt på stranden. Det har varit ångestladdat att vara där både med och utan kläder. Jag har succesivt fått vänja mig.

Även om Matilda Janzon idag nästan är helt bekväm med att vara på stranden, har hon trots allt en liten bit kvar.

– Många känner så här. Vi blir matade med information om att vi ska vara smala, att man ska gå ner i vikt till sommaren och strandsäsongen. Men man behöver hitta en acceptans.

"Det har varit ångestladdat."

– Man behöver inte älska sig själv, men accepterar man sig själv finns det en större chans att det utvecklas en kärlek och man kan börja älska sig själv, säger hon.

RÄTTELSE: Den ursprungliga artikeln innehöll fel bild. Vi beklagar sammanblandningen.

MATILDAS TIPS

Så här blir stranden ångestfri:

1. Börja med att bara ta dig till stranden, strosa lite i sanden, kanske ta en glass i dina vanliga kläder och åk hem efter det.

2. Nästa gång, strosa lite längre i sanden, kanske toppa tårna och ha med dig människor du litar på och älskar.

3. Den tredje gången du besöker stranden, sätt dig en stund och lyssna på vågorna och stanna lite längre än förra gången, kanske vågar du ta av dig koftan eller de långa byxorna för att dölja din kropp.

4. Doppa tårna i vattnet iklädd shorts ät glass, stanna längre och längre för varje gång tills du till slut känner dig bekväm i badkläder. Du har skapat, i små steg, en helt trygg miljö för dig att vara och se ut precis exakt som du gör just i detta nu. Kontentan av den här steg-för-steg guiden handlar om att bygga upp en safezone för sig själv. Du kan inte ändra andra människors blickar men du kan förändra hur du mår på stranden. Du kan skapa en trygg miljö för dig oavsett vad. Tagga någon som behöver den här guiden att boozta sig själva med.

Publicerad 08 March 2019 00:00