Internationella kvinnodagen uppmärksammas i år för 109:e gången.

Internationella kvinnodagen uppmärksammas i år för 109:e gången. Foto. Adobe Stock

Allt du behöver veta om internationella kvinnodagen

"En dag att reflektera över de framsteg som gjorts och kräva förändring"

SVERIGE. Varför uppmärksammar vi egentligen Internationella kvinnodagen? Varför just den åttonde mars? Och är det rätt eller fel att säga grattis?

"Åttonde mars är en dag att reflektera över de framsteg som gjorts, att kräva förändring, och hylla och hedra de kvinnor som visat mod och beslutsamhet och tagit en aktiv roll att förändra sitt land eller samhälle", skriver FN inför Internationella kvinnodagen 2019.

Årets tema är "Think equal, build smart innovate for change" syftar till att hitta innovativa sätt att öka jämställdhet mellan könen inom områden som social trygghet, tillgång till offentlig service och hållbar infrastruktur runt om i världen.

År 1910 lanserade kommunisten och kvinnorättskäpen Clara Zetkin Internationella kvinnodagen. Zetkin gick i exil till Sovjetunionen när nazisterna kom till makten 1933 och avled på sommaren samma år.

År 1910 lanserade kommunisten och kvinnorättskäpen Clara Zetkin Internationella kvinnodagen. Zetkin gick i exil till Sovjetunionen när nazisterna kom till makten 1933 och avled på sommaren samma år. Foto. Wikicommons

En tanke om en kvinnodag föddes redan i början av förra seklet då kvinnor bland annat slogs för sin rösträtt. Först ut att högtidlighålla en kvinnodag var det amerikanska socialistpartiet, men det skulle komma att bli den tyska kommunisten Clara Zetkin som skapade den internationella kvinnodagen, under en kvinnokonferens i Köpenhamn 1910.

Att "fira" internationella kvinnodagen är dock en vanlig feltolkning och att gratulera kvinnor på dagen är sällan lyckat.

"Att gratulera kvinnor på kvinnodagen är lite som att gratulera Jesus på långfredagen, skrev en icke namngiven person på Twitter för några år sedan enligt Sveriges Radio.

"Så sluta gratulera. #8mars är inte en dag för tanklöst firande utan en dag att mobilisera, samla kraft, uppmärksamma och föra kampen vidare.", skrev en annan.

Att det blev just 8 mars som fick stå symbol för kvinnokampen härrör till den ryska februarirevulotionen då kvinnor i St Petersburg protesterade för bröd och fred. En protest som senare ledde till kvinnlig rösträtt i Ryssland.

Protesten ägde rum den 23 februari i Ryssland, vilket enligt den västerländska kalendern var 8 mars.

Publicerad 08 March 2019 00:00