RFSL Helsingborg är stort behov av en verksamhetslokal efter att ha fått lämna sin dåvarande efter att den besköts 2017.

RFSL Helsingborg är stort behov av en verksamhetslokal efter att ha fått lämna sin dåvarande efter att den besköts 2017. "Vi går lite på sparlåga utan lokal", säger ordföranden Lisa Säthil. Här bild tidigare lokalens glasrutom som fått skotthål. Foto: Privat/Joel Winqvist-Arkiv

"Vissa fastighetsägare upplever det riskfyllt att ha oss som hyresgäster"

RFSL fortsatt utan lokaler efter skjutningar

HELSINGBORG.

Lokalerna på Planteringen där RFSL Helsingborg huserade blev för otrygga när den utsattes för två skjutningar 2017. Sedan dess har föreningen stått utan verksamhetslokaler – något som påverkar organisationens möjlighet till stöd och engagemang. "Vissa fastighetsägare upplever risk att hyra ut till oss", säger Lisa Säthil, ordförande i föreningen och menar att man hamnat i lite av en rävsax.

Jakten på verksamhetslokal har pågått i mer än ett år. Efter att dåvarande lokalen på Planteringen blev beskjuten vid två tillfällen för två år sedan kände man sig tvingad att flytta. Sedan dess har RFSL Helsingborg försökt att hitta lämpliga lokaler som antingen ligger på andra våningen eller som inte har stora fönster ut mot en gata. Men tillfällena för att hitta något passande krymper.

– Eftersom vi blivit utsatta är vi ganska noga med vad som passar oss. Sedan har det funnits tillfällen där vi har varit nära att få en lokal och skulle skriva på. Dels är det en ekonomisk momsfråga att hyra ut till en ideell förening. Men det är även vissa fastighetsägare upplever det riskfyllt att ha oss som hyresgäster, vilket så klart är jättetråkigt, säger Lisa Säthil.

Att stå utan lokaler påverkar organisationens arbete på många plan, menar hon.

– Vi är i begrepp att anställa en person, men vi har inga lokaler - ingen arbetsplats. Vi har fått haft årsmöten på hotell och många gånger har vi setts hemma hos varandra. Det innebär också att vi får lägga tid på massa andra logistiska saker så vi inte kan vara så tillgängliga och stödjande för våra medlemmar som vi vill vara.

Att kuska runt med verksamheten utan en fast lokal påverkar också gemenskapen.

– Det innebär ju att vi inte får en plats som speglar oss. Vi kan inte hänga upp filmaffischer eller annat som är relevanta för medlemmarna. Det kan tyckas oviktigt kanske, men det är ett sätt för oss att skapa en prägel på en miljö och ger en fristad för oss, säger Lisa Säthil.

Hur ser ni på att ni har blivit hotade och utsatta – det avskräcker inte för att skaffa en ny lokal?

– Det finns en hotbild, något vi såg på Pride Helsingborg och regnbågskuddar som skars sönder. Även flaggor togs ner och brändes för något år sedan. Men vi behöver en lokal, men som är anpassade och säkra för oss, säger hon och fortsätter;

– Något måste hända. Vi har sökt stöd hos staden men de kan inte hjälpa oss. Men vi har en stark organisation som expanderar och blir mer välorganiserad än på många år. Vi skulle vilja utöka samarbete med Ung HBTQ Helsingborg, något som står och väntar. Och vi vill kunna fokusera på vårt arbete att skapa en samhörighet för HBTQ-personer som gör att man vill stanna i Helsingborg och inte flytta till Malmö eller Köpenhamn som många gör. Vi behöver en lokal helt enkelt.

Publicerad 03 March 2019 08:51