Hela 21 procent av smålänningarna väljer att lämna kvar högen. Motsvarande siffra i Skåne är endast fem procent.

Hela 21 procent av smålänningarna väljer att lämna kvar högen. Motsvarande siffra i Skåne är endast fem procent. Foto: Pressbild Agria

De är sämst och bäst på att plocka upp efter hunden

Utgör brott mot miljöbalken

SVERIGE. En undersökning som försärkingsbolaget Agria gjort visar att 30-45-åringar är sämst på att plocka upp efter hunden. Hela 15 procent av gruppen erkänner att de låter bajset ligga kvar på marken.

– Tyvärr ser man ganska ofta bruna, små högar på trottoaren eller gångvägar, men de flesta är jättebra på att plocka upp. Förutom att det är ett lagkrav, så tror jag att det är viktigt för att människor och hundar ska trivas med att leva nära varandra, säger Patrik Olsson på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Undersökningen, där 300 hundägare tillfrågats, visar dessutom på stora geografiska skillander. Hela 21 procent av smålänningarna väljer att lämna kvar högen. Motsvarande siffra i Skåne är endast fem procent.

Vissa av de tillfrågade som svarar att de inte plockar upp efter hunden är privata markägare som menar att de själva bestämmer över sin mark. Ett annat argument mot att göra rent är att bajspåsar inte är bra för miljön.

Någon större risk att männsikor smittas av hundbajset finns däremot inte. I alla fall inte i Sverige.

– Tack vare att majoriteten av de svenska hundarna är vaccinerade minskar smittorisken av framför allt parvo och andra smittsamma sjukdomar i hundrastgården. De vanligaste smittsamma infektionssjukdomarna hos hund som sprids via avföring smittar heller inte människor, säger Patrik Olsson.

Reglerna om var man måste plocka upp efter hunden skiljer sig åt beroende på kommun. Men inte sällan gäller det tätbebyggda områden, parker, friluftsområden och på badplatser.

Den som inte städar upp efter hunden gör sig skyldig till brott mot miljöbalken. En fällande dom kan ge böter.

Skitbra fakta

Plocka upp hundbajset så här:

• Använd nedbrytbara bajspåsar

• Om hunden bajsar mer än en gång per promenad är det enkelt att använda samma påse två gånger

• Släng alltid påsen i en papperskorg (ofta ligger de på marken)

• Om du av någon anledning glömt påsen hemma, ta en pinne och peta in bajset under en buske eller ned i ett dike där risken är minimal att någon sätter sin fot

• Kika på din kommuns hemsida för att se lokala regleringar

Faktaruta om hundbajs:

• Det finns 881 000 hundar i Sverige

• En hund bajsar minst 2 gånger per dag, det blir 1 762 000 bajskorvar per dag eller hela 643 miljoner bajshögar årligen

Källa: Agria

Publicerad 16 February 2019 10:13