Foto: Mostphotos.com

Allt fler barn drabbas av vräkning: "Det är oroande"

Antalet barnfamiljer som får lämna sitt hem ökar

SVERIGE.

Antalet barnfamiljer som vräks från sin bostad ökar. Det efter flera års nedgång. "Det är oroande", säger Kim Jonsson, som jobbar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

Av
Ida Asplund-Ådahl

I fjol vräktes 247 barnfamiljer i landet – en ökning med 36 familjer sedan 2017. När det kommer till de drabbade barnen var det 448 barn i fjol som fick lämna hemmet med sin familj, där motsvarande siffra var 392 år 2017. Antalet barn som berörs ökar i nio län och minskar i tolv.

– Vi såg ett trendbrott redan under årets första sex månader och utvecklingen har hållit i sig under andra hälften av 2018, säger Kim Jonsson i ett pressmeddelande och fortsätter;

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin. Det bästa är om parterna kan lösa situationen tidigt, innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in.

2008 införde dåvarande regering en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Sedan nollvisionen kom till har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt, men under 2018 vände alltså kurvorna uppåt igen, enligt Kronofogden.

Publicerad 15 February 2019 07:00