Grannar som protesterat mot planerna på ett hotell har känt sig påhoppade när de rört sig i området.

Grannar som protesterat mot planerna på ett hotell har känt sig påhoppade när de rört sig i området. Foto: Felix Alnemark

Hotellbygge skapar infekterad konflikt mellan grannarna: "Det börjar gå för långt"

Grannar har utsatts för verbala påhopp

MELLBYSTRAND.

Planerna på ett över 25 meter högt hotellbygge delar bygden. En granne som protesterat mot planerna har fått ta emot ilska från personer som är för planerna.

– Ett 25 och en halv meter högt hus. Det stämmer inte med Mellbystrand. Här får vi högst bygga 3,5 meter väster om kustvägen, säger en granne som bott i Mellbystrand i 50 år och engagerat sig mot planerna.

"Då stannade mannen och skrek till mig"

Hotellet föreslås bli 25,5 meter hög.

Hotellet föreslås bli 25,5 meter hög. Skiss: Krook & Tjäder

Hon vill vara anonym eftersom hon fått påhopp när hon rört sig ute.

– Samma dag som jag hade en insändare inne i Hallandsposten så möter jag en småbarnsfamilj som var ute och gick. Då stannade mannen och skrek till mig "Det är inte bara du som ska bo i Mellbystrand!". Jag såg ju ut som en fågelholk och trodde inte jag hörde rätt. Då skrek han samma sak igen "Det är inte bara du som ska bo i Mellbystrand". Det börjar bli så infekterat. Jag mår inte bra och grannarna mår inte bra. Det börjar gå för långt. Man får ha åsikter men man behöver inte gå till angrepp när man är ute och går på gatorna. Det är obehagligt.

Hon får medhåll av sin manlige granne.

– Vi har hört hur det går för folk som protesterar mot parkering på stranden. Hon fick stenar in genom fönsterrutan. Det går för långt när man inte respekterar åsikten utan man ska jaga budbäraren, säger han.

Detaljplanerna har varit ute på samråd till och med 14 februari. Planområdet är beläget i den nordvästra delen av Mellbystrands tätort, i direkt anslutning till sanddynerna innan havet, direkt norr om Birger Pers väg och väster om Birgittavägen. Genom planområdet löper Norra Strandvägen. Den sammanlagda byggnadsarean är 2500 kvm, höjden regleras till högst 25,5 meter.

– Hotellet medför så mycket övriga problem. För det första är det här park- och naturmark som kommer att användas och den vill vi naturligtvis värna om. Dels behövs parkeringen. Det finns ingen parkeringsplats för 200 bilar i Mellbystrand, säger kvinnan.

På baksidan av hotellet blir det parkeringsplats.

På baksidan av hotellet blir det parkeringsplats. Skiss: Krook & Tjäder

De oroas över att de ska byggas på den enda breda vägen där campingbilarna kan mötas och där räddningstjänst behöver åka.

De tycker dessutom att huset ser ut att bli fult.

– Det är en blandning av omålade brädor och betong. Alla som inte bor här säger att det kan väl vara trevligt att det händer något men ingen vet höjden på huset, säger den manlige grannen.

– Det är därför vi vill få ut det här så att folk vet vad som verkligen gäller med höjd och trafikproblem. Att man inte inser att höjden motsvarar ett niovåningarshus, säger kvinnan.

Förutom själva hotellbyggnaden med parkering planeras fyra stycken fyra meter höga hus som delvis kommer ligga i sanddynorna. Det är något som grannarna också ifrågasätter med hänvisning till strandskyddet.

Planområdet omfattas inte av strandskydd idag. Upprättandet av en ny detaljplan innebär att det generella strandskyddet på 100 meter upp på land från strandkanten inträder automatiskt igen.

– Många hänvisar till Hotell Tylösand eller Riviera i Båstad men de har ett helt annat läge än vi i Mellbystrand. Det går inte att jämföra för vi har inget att locka med förutom stranden på sommaren. Här finns inga golfbanor eller tennisbanor. Det här är en sommarort. Vi vill också att Mellbystrand ska utvecklas, ett hotell är okej om det passar i vår miljö och det gör inte det här, säger kvinnan.

Grannarna håller på att samla in namnunderskrifter till en protestlista som just nu har 125 namn.

– Vi har kommit fram till att hotellet behöver ha en viss storlek för att kunna bära sig. Vi har en begränsad yta att förhålla oss till och då är det bara på höjden hotellet kan sticka ut. Det kommer det göra oavsett om vi har fyra eller sex våningar. Det kommer vara ett främmande element i Mellbystrand, säger Mikael Lennung, mark- och exploateringsstrateg.

Länsstyrelsen hade vi denna tidnings pressläggning inte lämnat några samrådssynpunkter.

– Vi har pratat med dem vid ett väldigt tidigt skede och fått känslan att de är positiva till idén. Vad de säger vi skarpt läge vet vi inte, säger Mikael Lennung.

Men det är väl ganska avgörande vad länsstyrelsen tycker?

– Absolut, det är den tyngsta instans vi skickar planer för samråd till.

Publicerad 14 February 2019 06:30